Subota, 22 lipnja, 2024

SARAJEVO U TOTALNOM ŠOKU: U Banjaluci promoviran Nidžo od Srpske, Hercegovcima obećano 2000 radnih mjesta!

Must Read

Danas je privredno društvo “Nikola Tesla” promoviralo svoj novi proizvod – elektromobil. Namjenjen je za izvoz na tržište Njemačke. I to nije sve što ovam ambiciozna firma želi da ponudi na tržištu.

Republika Srpska ima novu uzdanicu koja se zove elektromobil. Mali, električni četvorotočkaš dopao se i Njemcima, koji bi kupili hiljadu komada. Ako se sve poklopi, trebalo bi da počne proizvodnja nulte serije. I da elektromobil postane brend.

 
Direktor Privrednog društva “Nikola Tesla” Dragan Vučetić izjavio je danas u Banjaluci da će proizvodnja nulte serije električnog automobila početi u idućoj godini.
Vučetić je rekao novinarima na prezentaciji elektromobila da je potpisan ugovor sa njemačkim vlasnikom električnog automobila, kao i da su već poznati kupci, njemačke pošte.
On je naveo da se automobil sastoji od 2.000 različitih komponenti i da tvrtka “Nikola Tesla” ulazi u proceduru izbora strateških partnera za proizvodnju i montažu tih različitih komponenti. Neki od tih partnera trebale bi biti i tvrtke iz Mostara, Širokog Brijega i Jajca pa je projekt zanimljiv i Hrvatima.
„Ugovorom je predviđeno da ćemo, ako se zadovolje kriteriji koji se odnose na kvalitet, kvantitet i rokove u nultoj seriji, odmah dobiti serijsku proizvodnju tog automobila kod nas“, rekao je Vučetić, dodajući da ako sve to bude ispunjeno i bude prodano  više od 1.000 komada, onda se taj auto može prodavati pod vlastitim brendom.
Ovaj elektromobil je predstavljen u lipnju  u Banjaluci u krugu Administrativnog centra Vlade Republike Srpske. Vučetić je, govoreći o projekta„Mapa puta razvoja tekstilne industrije Republike Srpske“, naveo da je velika šansa za domaću tekstilnu industriju to što Njemačka iskazuje veliku potrebu za proizvodnim kapacitetima sa oko milion radnih mjesta.
„Zbog ekoloških i nekih drugih razloga oni /Njemačka/ vraćaju tih milion radnih mjesta iz Kine na područja istočne Europe, bivše Jugoslavije i sjeverne Afrike“, naveo je Vučetić i dodao da Srpska može realno omogućiti zapošljavanje do 10.000 radnika.
On je naveo da treba ići korak po korak i da bi se prvom koraku realizirao kapacitet od dvije tisuće radnih mjesta, na području Trebinja, Drvara, Mostara, Bileće, Širokog Brijega, Jajca,  Berkovića, Nevesinja i Gacka.
Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Željko Kovačević naglasio je da kapaciteti namjenske i metalne industrije Srpske imaju mogućnosti za proizvodnju i montažu dijelova elektromobila, dok je za drugi projekt rekao da je šansa za tekstilnu industriju Srpske.
On je podsjetio da je Vlada Srspke u listopadu, cijenjeći strateški interes o potrebi razvoja i primjene modernih tehnologija u preduzećima, osnovala privredno društvo „Nikola Tesla“ u 100 postotnom vlasništvu Republike koje će se baviti proizvodnjom, primijenjenim istraživanjem i eksperimentalnim razvojem.
Kovačević je naveo da je cilj osnivanja tog preduzeća povećanje obima proizvodnje preduzeća u Srpskoj i jačanje izvoza ugovaranjem poslova sa stranim kupcima i domaćim proizvođačima.
 
 ATV l Depo l Trebinje Danas l Poskok.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -