Subota, 15 lipnja, 2024

Sarajevo: Taksi vožnja od Zrčane luke do grada duplo skuplja, nego obrnuto

Must Read

Usluge taksi vozila stacioniranih na štandu Aerodroma Sarajevo za mnoge putnike pretvore se u problem. Po dolasku na željenu destinaciju, putnici ostaju frapirani traženim iznosom. Tako, na primjer, vožnja od Aerodroma do hotela u centru Sarajeva, a što iznosi oko 11 kilometara, bude naplaćena i do 50 KM!

Ostali sarajevski taksisti muku muče da zaprepaštenim turistima objasne zašto je vožnja od istog hotela do Aerodroma dva, pa čak i tri puta jeftinija?! Mediji su se u nekoliko navrata, ponukani prijavama građana i turista, bavili ovim problemom, ali čini se da se sva halabuka završi u stilu narodne izreke “pojeo vuk magarca”.

I turistički radnici u Kantonu Sarajevo kažu da im je “trn u oku” ova bruka s pojedinim taksi vozačima, jer se turisti najčešće žale upravo na ovu “uslugu” u glavnom gradu BiH. Postavlja se pitanje, tko i reagira li uopće na primjedbe korisnika usluga taksi prijevoznika sa štanda na Aerodromu.

U razgovoru, taksisti su najprije negirali tvrdnje da naplaćuju vožnju dva-tri puta skuplje od vožnje relacije iz grada prema Aerodromu te da takve “slučajeve”, kako su rekli, treba prijaviti Udruženju taksi prijevoznika u Sarajevu. U nastavku priče, suočeni s putnikom koji je za prijevoz od 15-ak kilometara nebrojeno puta platio 30 KM, pravdali su to objašnjenjem kako oni moraju 200 KM plaćati Aerodromu Sarajevo.

Također kao argumentaciju u svoju korist navode kako je “normalna pojava u svim europskim gradovima da su taksi usluge s aerodroma skuplje nego iz grada”. Ali, u svijetu su to dogovorene vožnje. Dakle, uđete u vozilo na Aerodromu Heathrow u Londonu i kažete vozaču adresu, a on vam predloži cijenu. Ukoliko vam ponuda nije prihvatljiva, potražite drugi taksi.

U Sarajevu je to drugačije. Ako od taksiste s Aerodroma zatražite, po ulasku u vozilo, da uključi taksimetar, očekujte različite izljeve bijesa i nekulture. Tako vam se može dogoditi da vas i izbaci s koferima, nedaleko od Aerodroma, na sred Kasindolske ulice i pod stalnim prijetnjama od vas izvuče 10 KM kako je to uradio jedan od njih starijoj putnici rekavši “vožnja do Kasindolske sa svim koferima koje imate iznosi upravo toliko”.

Predsjednik Udruženja taksi prijevoznika Sarajevo Enver Suljagić kaže kako je svaki taksista dužan uključiti taksimetar. “U suprotnom treba na broj telefona 033 523 156 prijaviti ‘gulikožu’ i prijava će biti poslana inspekciji Kantona Sarajevo, a putniku će novac biti vraćen”, tvrdi Suljagić.

Naravno, većina taksista u Sarajevu, a ima ih više od 1.250 članova Udruženja, profesionalno obavlja svoj posao.( Fena)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Politico: EU htjela uvesti sankcije na ruski plin. Nikad nećete pogoditi koja zemlja je blokirala tu odluku

Zemlje Europske unije se jučer nisu uspjele dogovoriti o novim sankcijama protiv unosnog ruskog sektora ukapljenog prirodnog plina, navodi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -