Subota, 25 svibnja, 2024

SARAJEVO SE PONAVLJA: Nakon što ih iskoriste, odriču se ustaštva…

Must Read

Odluka o podnošenju zahtjeva za smjenu predsjednika Federacije BiH Živka Budimira do petka bi trebala i službena biti predana Ustavnom sudu FBiH.

Ovo je za Oslobođenje izjavio predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH  Radoje Vidović. Iako Vidović tvrdi da će uz odluku biti sakupljeno i više od potrebne dvije trećine potpisa zastupnika, dakle više od 29 potpisa, nesporna je činjenica da je Dom ovakvu odluku na nastavku izvanredne sjednice 24. srpnja donio uz podršku 26 zastupnika.

– Odluka se priprema, pravnici pišu razloge koji će stajati u toj odluci. Uz odluku će ići i zahtjev zastupnika za smjenu. Bit će i više od dvije trećine potpisa. Sakupljaju se novi potpisi uz taj zahtjev. Mislim da bi do petka to i službeno trebalo biti predano Ustavnom sudu, kazao je Vidović za Oslobođenje.

Budimirovu smjenu u Domu je službeno pokrenuo Klub Hrvata, čija većina tvrdi da ne podržava potpredsjednika FBiH. Oni smatraju da je federalna vlast nakon opčih izbora 2010. godine formirana nelegalno, a u razloge dodaju i novu političku situaciju, te činjenicu da nova parlamentarna većina ne podržava Budimira na funkciji.

Prema Ustavu FBiH, odluke za podnošenja zahtjeva za pokretanje smjene predsjednika ili potpredsjednika FBiH dvotrećinskom većinom glasova donose oba doma Parlamenta FBiH.

Zastupnički dom još nije odlučivao o ovoj smjeni. Nova parlamentarna većina, pak, tvrdi da je dovoljno da odluku donese samo jedan dom.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -