Published On: Sri, kol 1st, 2012
#3rd | By Desk

Otvoreno pismo iz Ljubuškog: Spriječite netrpeljivost, jedoumlje i govor mržnje

Inicijativa građana ‘Zajednička budućnost je u istini-Ljubuški 1993’ uputila je otvoreno pismo državnim institucijama, međunarodnoj zajednici i medijima, a u svezi nedavnih događanja oko prikazivanja dokumentarnog filma ‘Neđo od Ljubuškog’, autorice Svetlane Broz te napada na Šteficu Galić.

Isto objavljujemo u cijelosti:

“U posljednje vrijeme svjedoci smo događaja koji uznemiravaju javnost i dovode do velikih podjela među građanima Bosne i Hercegovine. Unaprijed pripremljenim scenarijom pokušavaju se nametnuti mišljenja koja ne odgovaraju istini i stvarnim činjenicama, pokušava se nametnuti jednoumlje koje ne poštuje drugo mišljenje, koje je zasnovano na istini i dokumentima. Sve te aktivnosti su usmjerene samo jednim ciljem postizanja osobne afirmacije i osobnih interesa, ne vodeći računa o dalekosežnim posljedicama koje prouzrokuju takve aktivnosti.

Uvjereni smo da je da je Bosna i Hercegovina pravna država i da će znati odgovoriti svim izazovima prošloga, ovoga i budućeg vremena. Vjerujemo da Bosna i Hercegovina država koja će znati zaštititi slobodu govora i pravo svakog čovjeka na istinu, slobodan život i slobodno mišljenje.

Pravo propisano UN poveljom i međunarodnim zakonima omogućava svakom čovjekuda brani svoj život, odnosno omogućava svakom čovjeku pravo na samoobranu i to pravo se nikome ne može oduzeti. Ukoliko se ne slažemo s nečijim mišljenjem nemamo pravo drugoj osobi silom nametati drugo mišljenje.

Sukob dvije osobe koje su pokušale fizičkim putem jedna drugoj nametnuti svoje mišljenje je privatna stvar i ne služi na čast nijednoj osobi. Ukoliko je bilo nešto protivno zakonu o javnom redu i miru, postoje državne institucije koje će utvrditi činjenično stanje i poduzeti sve potrebne propisane zakonske mjere i utvrditi zakonsku odgovornost svakog pojedinca ali bez vanjskih
utjecaja i nametanja istine pod pritiskom. Proteklo vrijeme nam je potvrdilo da u cjelokupnom događanju uopće nisu bitne dvije osobe različitih stavova, niti je bitna cjelokupna istina o Ljubuškom nego su bitni samo osobni interesi pojedinaca. Ti pojedinci nemaju poštovanja ni prema mrtvim ni prema živim osobama nego žele nametnulo svoje viđenje povijesti u ime
tobožnje borbe za ljudska prava i to sve u režiji ‘Monstruma s Dedinja’.

Korištenje sukoba između dvije osobe u političke svrhe, zlouporaba medija, manipulacija institucijama međunarodne zajednice, nametanja jednoumlja i govora mržnje su stvari o kojima pravna država mora povesti računa i takve pojave onemogućiti i spriječiti. Duboko smo uvjereni da će pravna država znati zaštititi svakog svog građanina i znati se suprotstaviti svim vrstama ekstremizma i jednoumlja.

Nama, a vjerujemo i svima Vama je u interesu da se utvrde stvarne činjenice, onemogući zlouporaba slobode medija i manipulacija različitim informacijama. Sigurni smo da će sve pravne državne strukture i državna tijela profesionalno odraditi svoj dio posla i istinu prezentirati javnost. Stoga pozivamo predstavnike medija i međunarodne zajednice koji su kao i građani
izmanipulirani u dobro pripremljenom scenariju da pomognu državnim organima u Bosni i Hercegovini u razotkrivanju svih sudionika i razotkrivanju svih manipulacija potaknutih od pojedinih osoba ili službi. Prvenstveno iz tog razloga što te osobe koriste i zloupotrebljavaju novac koji je namijenjen za poboljšanje međuljudskih odnosa, a ne raspirivanju mržnje među građanima.

Vjerujemo da će predstavnici međunarodne zajednice poštovati stvarne činjenice i omogućiti stupanje demokracije svim građanima u Bosni i Hercegovini približan onome stupnju kojeg imaju njihovi građani.

Obraćamo Vam se s molbom da poduzmete sve potrebne mjere istinitog prikazivanja događaja i zaštite svakog građanina Bosne i Hercegovine bez obzira na naciju i vjeroispovijest, onemogućavanja govora mržnje, stvaranja netrpeljivosti, zlouporabe položaja i nametanja jednoumlja jer sigurni smo da samo u istini imamo zajedničku budućnost.

U ime inicijative građana ‘Zajednička budućnost je u istini-Ljubuški 1993’, otvoreno pismo potpisuju:

•         Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja Ljubuški
•         Udruga udovica i djece poginulih branitelja Ljubuški
•         HVIDR-a Ljubuški
•         Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata HZ – HB
•         Udruga branitelja i invalida Domovinskog rata liječenih od PTSP
•         Ratni zapovjednici HVO-a Ljubuški
•         Udruga za afirmaciju mladih u društvu „Volim Ljubuški“
•         Hrvatska navijačka udruga „Skauti“ Ljubuški

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare