Published On: Ned, srp 17th, 2016

SARAJEVO: S Baščaršiji poruke podrške predsjedniku Erdoganu i “braći Turcima”

Nekoliko desetina građana okupilo se danas na Baščaršiji u Sarajevu kako bi pružilo podršku turskom narodu i državi nakon sinoćnjeg pokušaja državnog udara, javlja Anadolu Agency (AA).

Građani su nosili zastave Republike Turske, te transparent s likom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Predsjednik Asocijacije “Mostovi prijateljstva” iz Zenice Jasmin Imamović kazao je da su organizatori skupa građani iz nekoliko bh. gradova – Zenice, Tešnja, Visokog, Zavidovića, Sarajeva.

Komentirajući sinoćnje događaje u Turskoj, Imamović je kazao kako se sinoć “moglo svjedočiti kako je narod onaj koji odlučuje tko će voditi Tursku”.

Foto: Anadolija

”Drago nam je što se sve završilo na jedan pozitivan način. Veliki broj Bosanaca i Hercegovaca voli Republiku Tursku, narod Turske i ovo je skroman doprinos gdje mi iz BiH želimo poslati poruku mira, želimo jedinstvo turskog naroda i da se Turska razvija”, poručio je Imamović.

Među prisutnim građanima iz različitih dijelova BiH, kojima se na prosvjedu priključila i nekolicina Turaka koji žive u BiH, bila je i načelnica općine Visoko Amra Babić koja je u izjavi za AA kazala da je zadaća svakog časnog Bosanca i Hercegovca da danas pruži podršku turskom narodu i njihovom nastojanju da sačuvaju tursku državu.

Foto: Anadolija

”Mislim da posebno mi koji smo preživjeli rat i agresiju na BiH imamo danas takvu obvezu. Cijelu noć i jutro sam bila u kontaktu s građanima Visokog. Imala sam jako puno poruka s molbom da uputimo poruke podrške turskom narodu, demokratski izabranoj turskoj vladi”, istakla je Babić.

Prema njenim riječima, molitve i srca tih građana su sa turskim narodom. Babić je kazala kako je uvjerena da će Turska iz svega ovoga izaći još jača i opredjeljenija da gradi mir, stabilnost i prosperitet turskog naroda.

Salih Lemeš iz Visokog bio je među okupljenim građanima na Baščaršiji.

“Mi trebamo dati podršku našoj braći Turcima. Oni su, inače, naša velika podrška bili i ostali i mi treba isto tako da uzvratimo, jer mi nemamo pouzdanijeg prijatelja od Turske”, poručio je Lemeš.

Sinoć, kako je kazao, nije uopće spavao i jako je tužan zbog svih događanja u Turskoj.

U backgroundu izvještaja iz Sarajeva turska državna novinska agencija Anadolija navodi kako su “pripadnici turskih oružanih snaga odani terorističkoj organizaciji Fetullahci/Paralelne državne strukture (FETO/PDY) koju vodi Fetullah Gulen u petak navečer pokušali izvesti državni udar u Turskoj, ali su turske snage sigurnosti uz podršku građana koji su u velikom broju izašli na ulice, spriječile rušenje demokratski izabrane vlasti”.

Podsjetimo Fetullah Gulen opovrgnuo je optužbe za umješanost u vojni udar u Turskoj.

Premijer Turske Binali Yildirim priopćio je danas u Ankari kako je broj žrtava izvršitelja pokušaja vojnog udara, vojnika odanih terorističkoj organizaciji FETO/PDY dosegao 161, te da je 1.440 osoba ranjeno.  Yildirim je rekao da je broj uhićenih pripadnika Oružanih snaga Turske 2.839 i dodao kako su pripadnici terorističke organizacije FETO/PDY, na čelu sa Fetullahom Gulenom, koji su pokušali vojni udar, gori i od terorista PKK-a. /AA/HMS/