Published On: Thu, Dec 4th, 2014

SARAJEVO: Radićeva ulica ostaje Radićeva

Promijenjena je inicijativa da se Radićeva ulica u Sarajevu preimenuje u ulicu Hamdije Pozderca, a inicijatori umjesto Radićeve razmatraju druge ulice.

 

Adnan Bajrić, član Udruženja građana Bosanska Krajina, jedan je od pokretača preimenovanja ulice, te kako je za Radiosarajevo.ba izjavio: “ispravljanje povijesne nepravde prema Hamdiji Pozdercu”.

 

“Mi nikako nismo željeli da umanjimo značaj Stjepana Radića niti da ispravljenjem nepravde prema Hamdiji Pozdercu nanesemo novu nepravdu. Do ovog prijedloga smo došli nakon nekoliko godina konsultacija s nadležnom Komisijom, a Radićeva je bila samo jedan od prijedloga”, rekao je Adnan Bajrić za portal Radiosarajevo.ba

Izjavio je kako je svojom inicijativom želio da Hamdija Pozderac ima ulicu u centru grada, ali nikako ne želi da Radićeva ulica “nestane”.

Umjesto Radićeve, izjavio je za Radiosarajevo, oni su otvoreni i za druge prijedloge, a među njima su i Zvornička, Zagrebačka te Put Mladih muslimana.

Večeras u 18.00 sati će se održati zbog građana Mjesne zajednice “Trg oslobođenja-Centar”, na kojem će biti donesena konačna odluka o ovoj inicijativi.