Published On: Čet, pro 4th, 2014

Grade autoput vrijedan 600 milijuna eura. Prolazit će i HB županijom

Javno poduzeće  “Autoputevi RS” i kineska građevinska tvrtka  “Cinohydro corporation” potpisali su Preliminarni sporazum o projektovanju i izgradnji autoputa Banjaluka – Mliništa, dionice Glamočani – Put AVNOJ-a, u dužini od 62 kilometra i vrijednosti 600 milijuna eura.

Dokument su danas u Banjaluci potpisali generalni direktor “Autoputeva Srpske” Dušan Topić i zamjenik direktora kineske građevinske kompanije  za Evuoaziju Jang Fan, a potpisivanju su prisustvovali premijer Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović.

Topić je rekao da je ukupna dužina proemtnice 93 kilometra, a da su kineski partneri zainteresirani za prvu dionicu – na pravcu od Glamočana do Puta AVNOJ-a.

“Predviđeno je da trasa autoputa vodi od čvora `Glamočani`, zatim platoom Manjače, te dalje zapadno od Mrkonjić Grada do mjesta Baraći i, potom, ka granici sa Federacijom BiH /FBiH/. Ova trasa ucrtana je i u Prostorni plan Republike Srpske”, rekao je novinarima Topić nakon potpisivanja Preliminarnog sporazuma.

On je naveo da su za realizaciju izgradnje autoputa zainteresirane FBiH i Hrvatska, jer bi autoput Glamočani – Mliništa u doglednoj budućnosti trebalo da vodi kroz HBŽ, sve do Splita u Hrvatskoj, čime bi bila stvorena najkraća i najbrža putna  veza srednje Dalmacije i središnje Europe.

Topić je naglasio da Kina ima osigurana financijska sredstva, odnosno posebne povoljne kreditne aranžmane za financiranje infrastrukturnih projekata za zemlje jugoistočne Europe.

“Na osnovu preliminarnog sporazuma, kineski partneri bi u narednih šest mjeseci trebalo da završe izradu studijske i projektne dokumentacije, neophodne za početak završnih pregovora o kreditnom aranžmanu”, dodao je Topić.

Fan je rekao da je “Cinohydro corporation” jedna od vodećih svjetskih kompanija u realizciji infrastrukturnih i energetskih projekata.

“Potpisivanje Preliminarnog sporazuma je dobar početak uspješne suradnje sa institucijama Republike Srpske. Želimo da doprinesemo društvenom i ekonomskom razvoju Srpske”, istakao je Fan.

SRNA