SARAJEVO Osmrtnica ratnom zločincu financirana je javnim novcem

Na području Kantona Sarajevo skoro svaka gradska općina ima svoje udruženje Zelenih beretki. O njima sarajevske vlasti jako dobro brinu. Stotine tisuća proračunskih maraka preusmjerene su za rad udruženja Zelene beretki.

Sarajevske vlasti godinama doniraju stotine tisuća maraka udruženju Zelene beretke. Od tog novca ovo udruženje, između ostalog, plaća i osmrtnicu zločincu Mušanu Topaloviću Caci.

Samo ove godine Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo dodijelilo im je 60 tisuća maraka.

Prije 28 godina, na današnji dan u vojno-policijskoj akciji uhićenja odmetnutih vojnih grupa, predvođenih Mušanom Topalovićem Cacom, ubijeno je devet pripadnika Vojne policije Armije RBiH i MUP-a RBiH.

Uhićenje je uslijedilo nakon što su Mušan Topalović Caco i njegova grupa ubili najmanje dvadeset civila srpske nacionalnosti i bacili ih u jamu na Kazanima. Točan broj ubijenih još uvijek nije utvrđen.

Na Kazanima spomenika još uvijek nema.

Umjesto sjećanja na ubijene Udruženje Bosnae-Zelene Beretke svake godine 26. listopada odaju počast zločincu Mušanu Topaloviću.

Rad ovog udruženja izdašno se financira proračunskim novcem. Na području Kantona Sarajevo skoro svaka gradska općina ima svoje udruženje Zelenih beretki. O njima sarajevske vlasti jako dobro brinu. Stotine tisuća proračunskih maraka preusmjerene su za rad udruženja Zelene beretki, piše Žurnal.

Kako se financiraju Zelene beretke?

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo trećeg ožujka ove godine raspisalo je javni poziv za finansiranje/sufinansiranje programa i projekata županijskih i drugih boračkih udruženja, odnosno udruženja od interesa za boračku populaciju Kantona Sarajevo za 2021. godinu.

Na javni poziv kao i prethodnih godina javilo se i Udruženje Organizatora Otpora, Veterana rata, Dobrovoljaca, Prvoboraca i Branioca ‘BOSNAE – ZELENE BERETKE’ Kantona Sarajevo. Četvrtog maja NIP-ov ministar za boračka pitanja Omer Osmanović sa ovim udruženjem potpisuje ugovor vrijedan 60 tisuća maraka!

Samo 22 dana kasnije, 26. svibnja načelnik Općine Centar Srđan Mandić donosi odluku o raspodjeli novčanih sredstva udruženjima boračke populacije i udruženju Organizatora Otpora, Veterana rata, Dobrovoljaca, Prvoboraca i Branioca ‘BOSNAE – ZELENE BERETKE’ dodjeljuje 27.624 KM.

Ovo udruženje od načelnika Mandića novac je dobilo za ”projekte koji doprinose poboljšavanju kvalitete života obitelji poginulih, ratnih vojnih invalida i članova njihovih obitelji”.

Renoviranje zgrade iz proračuna

Za financiranje redovnih aktivnosti u 2021. godini ovo udruženje u svibnju ove godine dobilo je 5.890 KM od Općine Stari Grad.

Novčana podrška nije izostala ni iz Općine Ilidža. Ovom udruženju isplaćeno je 11.000 KM iz Općinskog budžeta. Za finansiranje redovnih aktivnosti ‘BOSNAE – ZELENE BERETKE’-Ilidža od Općine Ilidža dobile su 9.000 KM. Za financiranje projekta ”Pisana riječ Zelenih Beretki Ilidža” dobili su 2.000 KM.

Polovinom godine u Starom Gradu otvorena je i Spomen soba ”Zelenih beretki” kao ”sjećanje na prošlost i naslijeđe mlađim generacijama” kako su naveli iz Općine Stari Grad. ”Upravo te prostorije Udruženju Zelene beretke dodijelila je Općina Stari Grad, podržavši tako ovaj značajni projekt i očuvanje kulture sjećanja. Predsjednik Udruženja ”Bosnae-Zelene beretke” Muhamed Švrakić zahvalio se danas Općini Stari Grad i općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću, kao i Ministarstvu za boračka pitanja KS bez čije podrške ne bi uspjeli”, naveli su tada iz Općine Stari Grad.

Žurnal podsjeća osim redovnog financiranja iz proračuna za osnivanje tvrtke ”BOOC” Zelene beretke dobile su od Općine Centar 10.000 maraka. Općina je 2004. godine udruženju ustupila na korištenje prostorije u zgradi na Džidžikovcu. Iz općinskog proračuna čak 40.000 maraka isplaćeno je za renoviranje zgrade.