Published On: Uto, lis 26th, 2021

SARAJEVO Osmrtnica ratnom zločincu financirana je javnim novcem

Na području Kantona Sarajevo skoro svaka gradska općina ima svoje udruženje Zelenih beretki. O njima sarajevske vlasti jako dobro brinu. Stotine tisuća proračunskih maraka preusmjerene su za rad udruženja Zelene beretki.

Sarajevske vlasti godinama doniraju stotine tisuća maraka udruženju Zelene beretke. Od tog novca ovo udruženje, između ostalog, plaća i osmrtnicu zločincu Mušanu Topaloviću Caci.

Samo ove godine Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo dodijelilo im je 60 tisuća maraka.

Prije 28 godina, na današnji dan u vojno-policijskoj akciji uhićenja odmetnutih vojnih grupa, predvođenih Mušanom Topalovićem Cacom, ubijeno je devet pripadnika Vojne policije Armije RBiH i MUP-a RBiH.

Uhićenje je uslijedilo nakon što su Mušan Topalović Caco i njegova grupa ubili najmanje dvadeset civila srpske nacionalnosti i bacili ih u jamu na Kazanima. Točan broj ubijenih još uvijek nije utvrđen.

Na Kazanima spomenika još uvijek nema.

Umjesto sjećanja na ubijene Udruženje Bosnae-Zelene Beretke svake godine 26. listopada odaju počast zločincu Mušanu Topaloviću.

Rad ovog udruženja izdašno se financira proračunskim novcem. Na području Kantona Sarajevo skoro svaka gradska općina ima svoje udruženje Zelenih beretki. O njima sarajevske vlasti jako dobro brinu. Stotine tisuća proračunskih maraka preusmjerene su za rad udruženja Zelene beretki, piše Žurnal.

Kako se financiraju Zelene beretke?

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo trećeg ožujka ove godine raspisalo je javni poziv za finansiranje/sufinansiranje programa i projekata županijskih i drugih boračkih udruženja, odnosno udruženja od interesa za boračku populaciju Kantona Sarajevo za 2021. godinu.

Na javni poziv kao i prethodnih godina javilo se i Udruženje Organizatora Otpora, Veterana rata, Dobrovoljaca, Prvoboraca i Branioca ‘BOSNAE – ZELENE BERETKE’ Kantona Sarajevo. Četvrtog maja NIP-ov ministar za boračka pitanja Omer Osmanović sa ovim udruženjem potpisuje ugovor vrijedan 60 tisuća maraka!

Samo 22 dana kasnije, 26. svibnja načelnik Općine Centar Srđan Mandić donosi odluku o raspodjeli novčanih sredstva udruženjima boračke populacije i udruženju Organizatora Otpora, Veterana rata, Dobrovoljaca, Prvoboraca i Branioca ‘BOSNAE – ZELENE BERETKE’ dodjeljuje 27.624 KM.

Ovo udruženje od načelnika Mandića novac je dobilo za ”projekte koji doprinose poboljšavanju kvalitete života obitelji poginulih, ratnih vojnih invalida i članova njihovih obitelji”.

Renoviranje zgrade iz proračuna

Za financiranje redovnih aktivnosti u 2021. godini ovo udruženje u svibnju ove godine dobilo je 5.890 KM od Općine Stari Grad.

Novčana podrška nije izostala ni iz Općine Ilidža. Ovom udruženju isplaćeno je 11.000 KM iz Općinskog budžeta. Za finansiranje redovnih aktivnosti ‘BOSNAE – ZELENE BERETKE’-Ilidža od Općine Ilidža dobile su 9.000 KM. Za financiranje projekta ”Pisana riječ Zelenih Beretki Ilidža” dobili su 2.000 KM.

Polovinom godine u Starom Gradu otvorena je i Spomen soba ”Zelenih beretki” kao ”sjećanje na prošlost i naslijeđe mlađim generacijama” kako su naveli iz Općine Stari Grad. ”Upravo te prostorije Udruženju Zelene beretke dodijelila je Općina Stari Grad, podržavši tako ovaj značajni projekt i očuvanje kulture sjećanja. Predsjednik Udruženja ”Bosnae-Zelene beretke” Muhamed Švrakić zahvalio se danas Općini Stari Grad i općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću, kao i Ministarstvu za boračka pitanja KS bez čije podrške ne bi uspjeli”, naveli su tada iz Općine Stari Grad.

Žurnal podsjeća osim redovnog financiranja iz proračuna za osnivanje tvrtke ”BOOC” Zelene beretke dobile su od Općine Centar 10.000 maraka. Općina je 2004. godine udruženju ustupila na korištenje prostorije u zgradi na Džidžikovcu. Iz općinskog proračuna čak 40.000 maraka isplaćeno je za renoviranje zgrade.

guest
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Zigica
Zigica
1 godina prije

Za zlocince nema mjesta medju slavnim borcima Armije BiH, ma kakvi bili njihovi podvizi na bojnom polju.

EugenSavojski
EugenSavojski
Šta ti kažeš na ovo?  Zigica
1 godina prije

To je shupak harmija,muđahedinski gnjoj treba ih do kraja uništiti

Zigica
Zigica
Šta ti kažeš na ovo?  EugenSavojski
1 godina prije

Polako komšija !

Dvolicni musliman
Dvolicni musliman
Šta ti kažeš na ovo?  EugenSavojski
1 godina prije

DOBAR IM JE BIO DOK JE UBIJAO SRBE PA SU GA STAVILI ZA KOMANDANTA BRIGADE CAK.

SADA KADA TO SVIJET KRITIKUJE SADA SE BAGRA ODRICE SVOJIH ZLOCINACA.

I MAJKE BI SE STOKA ODREKLA AKO BI TO BILO ISPLATIVO.

TURSKA FUKARA BILA I OSTALA U SARAJSTANU.

ZLOČINAČKA ARMIJA BIH.

Cico
Cico
Šta ti kažeš na ovo?  Zigica
1 godina prije

KAKVI SU VAM OSTALI ZLIKOVCI KADA VAM JE ZLOCINAC KOMANDANT 10.BRDSKE BRIGADE. ON JE STRIJELJAO BESPOMOCNE SRPSKE CIVILE.

SEFER HALILOVIC IM JE ONDA SJEKAO RUKE I NOGE.

A ALIJA IZETBEGOVIC IM JE VADIO OCI.

ISLAMISTI SE SADA OGRADJUJU OD SVOJIH JUNACINA ZLOCINACA.

Celo
Celo
Šta ti kažeš na ovo?  Zigica
1 godina prije

ALIJINI ZLOCINCI SU PRVE GLAVOSJECE U EVROPI 1993.

ZABORAVILI STE TO ISLAMISTI.

TO JE TA ZLOCINACKA ABIH.

Fiktet
Fiktet
Šta ti kažeš na ovo?  Zigica
1 godina prije

ZLOCINACKA ABIH NIJE UBIJALA SAMO HRVATE I SRBE.

ZLOCINACKA ABIH JE UBIJALA I MUSLIMANE U SVOM FASISTICKOM DZIHAD MANIRU.

TAKO SU 95. UBILI PREKO 5.000 MUSLIMANA U V. KLADUSI.

FASISTICKA EVROPA TO NECE DA VIDI

Fata
Fata
Šta ti kažeš na ovo?  Zigica
1 godina prije

Zlocinacka ABIH je pobila sve mjestane sela Grabovica.

I DALJE FASISTISTICKI ISLAMISTI U SARAJEVU LAZU,, DA ABIH NIJE ZLOCINACKA,,.

NEGO STA JE NEGO ZLOCINACKA.

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Ratni zločinac terorističke Armije bih,

znači tako
znači tako
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

….. ako umru ispunjavajući religijske zapovijedi, ili tijekom rata za religiju.

Uskok
Uskok
1 godina prije

Zabrana negiranja genocida, negiranja zločin, pruznanja zločincima. Ma hajte molim vas. Zabrana njima, a ne vama.

Iritiram istinom
Iritiram istinom
1 godina prije

Cacu je ubio Avdo Hebib iz pištolja ko stoku u podrumu nakon hapšenja jer mu je ubio sina jedinca u toj akciji protiv Cace i njegovih zločinaca. Sin mu je je pokopan sa specijalcima iz Mupa- u Velikom parku preko puta BBI-a. To su svi u Sarajevu već onda znali, ali se sad ko fol svi prave blesavi pa ne znaju i neka ga je ubio.