Published On: Uto, lis 26th, 2021

Palmer: U BiH je već previše loših ishoda, nisu potrebne prijetnje SAD-a i EU

SAD i dalje ustraje na brisanju etničkog načela u izborima za članove predsjedništva BiH, rekao je u utorak visoki američki dužnosnik, a riječ je o prijedlogu kojem su se ranije usprotivili bosanskohercegovački Hrvati i Srbi te službeni Zagreb.

Hrvati smatraju da je ta ideja, koju su Sjedinjene Države prvi put iznijele krajem rujna, suprotna Daytonskom sporazumu i omogućuje brojnijim Bošnjacima da biraju hrvatskog člana tročlanog državnog vrha.

No, američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer inzistira da BiH to mora učiniti kako bi provela presudu Europskog suda za ljudska prava (ESLJP), odnosno napredovala na europskom putu.

“To je komplicirano, ali moguće je ostvariti održivi izborni model koji je u skladu i s presudom ESLJP-a i s mantrom o jednoj državi, dva entiteta, tri konstitutivna naroda plus ostali. To ostaje nepromijenjeno”, rekao je Palmer novinarima u Zagrebu.

Palmer u srijedu odlazi u Sarajevo na novu rundu razgovora o izbornoj reformi s čelnicima najjače bošnjačke te hrvatske stranke Bakirom Izetbegovićem (SDA), odnosno Draganom Čovićem (HDZ BiH) te s oporbenim liderima u Federaciji i u Republici Srpskoj.

Predložit će im da se najprije bave izborom članova predsjedništva i s time povezanim ograničenim izmjenama ustava, a potom sveobuhvatnom izbornom reformom koja uključuje i izbore za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda.

“U izbornoj reformi moramo identificirati ono što je ostvarivo i fokusirati se na to. Mislim da se mogu riješiti oba problema. Ali ako se to pokaže teško, ja sam za to da prioritet bude izborni model za tri člana predsjedništva”, rekao je Palmer.

Istaknuo je da će SAD “jako gurati taj plan”, ali da se neće služiti politikom ‘mrkve i batine’. “Nisu potrebne prijetnje SAD-a i EU-a, jer je već previše loših ishoda ako se podjele prodube i BiH ne bude napredovala na europskome putu”, upozorio je.

Palmer, koji je u utorak u Zagrebu razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, rekao je da razumije poziciju Zagreba koji brani poziciju sunarodnjaka u susjednoj državi, ali je istaknuo da će proces biti puno lakši ako postoji suglasje između SAD-a, EU i Hrvatske “oko toga što je pravi put za Federaciju i BiH”.

Ustav BiH definira da se iz Federacije u predsjedništvo biraju jedan Hrvat i jedan Bošnjak te iz RS-a jedan Srbin.

Bosanskohercegovački Hrvati već se godinama žale da postojeći izborni zakon omogućuje brojnijim Bošnjacima da izaberu hrvatskog člana predsjedništva i dio hrvatskih zastupnika u Domu naroda Federacije BiH.

Prema presudi ustavnog suda BiH, traže promjenu izbornog zakona kako bi se onemogućila takva praksa, a bošnjačke stranke inzistiraju da prije svega treba provesti presudu ESLJP-a u slučaju Sejdić-Finci po kojemu BiH diskriminira pripadnike nekonstitutivnih naroda jer se ne mogu kandidirati za predsjedništvo.

S Palmerom u Sarajevo stiže i diplomatkinja EU-a Angelina Eichhorst koja je nedavno ponovila potporu Unije perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, ističući da je što raniji dogovor o ustavnoj i izbornoj reformi od najveće važnosti.

guest
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Hrke Krke
Hrke Krke
1 mjesec prije

Ja, bolan, raja traže veselo, ko će slušat’ tuđu muku.

Nadimak
Nadimak
1 mjesec prije

Prefiks “Srbin, Bošnjak i Hrvat” zamjeniti prefiksom “predstavnik Srba, Bošnjaka i Hrvata”.
Tako se može kandidirati bilo tko za svaku od te tri pozicije.
Time je ispoštovana presuda “Sejdić, Finci”, ali i zdrava logika.

Legitimitet osigurati principom elektorskih glasova iz pojedinih županija.

Tako bi se ispoštovale i presuda i preporuke Ustavnog suda.

Zoki
Zoki
Odgovori   Nadimak
1 mjesec prije

Miki, ovako bi glasio moj kompromisni prijedlog, a koji bi trebao zadovoljiti sve zainteresirane strane kojima smeta etnički prefiks Hrvat, Musliman, Srbin. Etnički prefiks brisati u imenici Hrvat, Musliman, Srbin, a ostaviti u pridjevu hrvatski član Predsjedništva, muslimanski član Predsjedništva, srpski član Predsjedništva. Na ovaj način hrvatski član Predsjedništva također može biti bilo tko, ali će isti morati predstavljati izbornu volju Hrvata.
Legitimnost osigurati kako si naveo. Mislim, može se sve riješiti kako si i ti naveo, ali eto neka vide da smo i mi za kompromis u njihovom stilu.

Kleme
Kleme
Odgovori   Zoki
1 mjesec prije

Jeba te pridjev i subjekt

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Kleme
1 mjesec prije

Vidi ti vidi maloga muje. On bi da je Hrvat hahaha

većina
većina
Odgovori   Nadimak
1 mjesec prije

ili ukinuti prefiks

Vitez
Vitez
1 mjesec prije

Svako na svoju sliku. Amerikanci su mjesavina svega pa misle da bi svi trebali postati takva “nacija” bez korijena i buducnosti. Kad dozive “balkanizaciju” u svojoj kuci vidjet ce sto ce ostati na razvalinama.

Kleme
Kleme
1 mjesec prije

POZIVAMO NAVIJACE ZRINJSKOG I SIROKOG BRIJEGA DA SE OKUPIMO IDE U ZGRADU MUSLIMANSKOG HDZ. CILJ NAM JE UNISTIT BAGRU, DA NITKO NE POKUSAVA ZAPALIT ZGRADU HDZ ALI BUDITE PRIPREMLJENI SUKOB SA POLICIJOM. MUSLIMANSKA STRANKA JE VEC REDUCIRALA DOM NARODA I APRILSKI PAKET TO CE IM SE ODBIT OD GLAVU. NAPRAVILI SU BEZ PRESTANKA NARODA. SMRT ZLOCINACKOJ

Miso
Miso
Odgovori   Kleme
1 mjesec prije

Covicu sram te bilo

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Kleme
1 mjesec prije

Glupi mujo idi se zakopaj.

Zoki
Zoki
Odgovori   Kleme
1 mjesec prije

Kemale, čini mi se da je tebi kirurg umjesto donje obrezao gornju glavu, kada misliš da će Hrvati nasjesti na tvoje nadasve glupo trolanje.

Kleme
Kleme
Odgovori   Zoki
1 mjesec prije

Idemo svi u srbe, tocnije pripajanje hercegovine republici srpskoj

Zoki
Zoki
Odgovori   Kleme
1 mjesec prije

Kemale, ljudi bez nacionalnog identiteta, kao što ste vi muslimani, mogu ići u Srbe ili bilo gdje, dok mi Hrvati i hrvatski dio Hercegovine ostajemo na hrvatskim pozicijama kao što smo uvijek i bili.

Patrijot
Patrijot
1 mjesec prije

Ok mr Palmer, poigrajte se neodržavanjem izbora-ako vam je to izbor.
Ništa lakše, tu ne možete nikoga preglasati, jednostavno vaš izbor.

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Patrijot
1 mjesec prije

Then you need speak English, Palmer can’t understood you!
Even if understand you, they don’t wanted for some reason, they are so long against Croat in BIH.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

USA se drzi geopoliticke strategije. Oni nase prostore zadrzavaju kao krizno zariste. Ukoliko EU postane jaka i dobije svoju vojsku mogu da upale krizno zariste i time destabiliziraju regiju.
Nisu USA a ni ostale sile drugima dobronamjerne. Sta ucinise u Iraku, Siriji, Afganistanu i ostalim zemljama gdje su oni krojili demokraciju. Nece da salju svoju vojsku vise da ginu nego traze od nas da udemo u NATO pa da salju nasu djecu da ubijaju jadne muslimane i ostale grupe koje drugacije misle.