Published On: Čet, lis 4th, 2012

SARAJEVO JOŠ NIJE OPTUŽENO: SAD za sada samo od Irana traži šest milijardi dolara za napad na WTC

 Iako Iran odbija bilo kakvu povezanost s napadima 9. rujna, ipak se nalazi na listi navodnih krivaca zajedno s libanonskom grupom Hezbollah, afganistanskim talibanima i Al-Qa’idom. SAD administracija upoznata je i s dodjelom putovnice Bin Ladenu u BIH no tužba protiv Sarajeva još se razmatra.

Američki sud odlučio je od Irana tražiti šest milijardi dolara odštete za žrtve napada na New York 11. rujna 2011. godine, piše AFP. Iako Iran odbija bilo kakvu povezanost s napadima 9. rujna, ipak se nalazi na listi navodnih krivaca zajedno s libanonskom grupom Hezbollah, afganistanskim talibanima i Al-Qa’idom. 

No, mala je vjerojatnost da Iran uistinu i isplati nešto više od šest milijardi dolara koje bi SAD namijenio ekonomskom oporavku te privatnim štetama. Iran je već duže vrijeme u sukobu sa Sjedinjenim Državama zbog situacije oko nuklearne industrije i namjere da naprave atomsko oružje. Na listi krivaca nalazi se i Osama bin Laden koji je lani ubijen u Pakistanu.

U odluci suda kao jedan od razloga navodi se da su neki od napadača koji su oteli zrakoplove prije dolaska u Ameriku boravili u Iranu.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare