Published On: Uto, ruj 10th, 2019

Sarajevo ignorira huškačku izjavu “Srbe na vrbe”

Sarajevo je ponovno ostalo “gluho” na rasističke pokliče protiv druga dva naroda.

Nakon što je objavljena video snimKa na kojoj Osman Sušić, sveučilišni radnik i član Demokratske fronte, na utakmici uzvikuje “Srbe na vrbe”, Sušić je podnio iznuđenu ostavku na članstvo u stranačkom Glavnom odboru, ali ne i u stranci Željka Komšića. I to je jedina reakcija iz Sarajeva.

Bošnjačka bajkovita “ljevica” na jeftinoj i istrošenoj mantri o suživotu i toleranciji različitosti “zasnovana”! Ili sarajevska “građanština” na istom baždarena!? Što god da je Osman Sušić, njen je član. I po ugledu na stranačkog lidera Željka Komšića, bosanski “patriot”. Јoš jučer se “patriot” Sušić nije “sjećao” svojih “ranih radova”. Na spornoj nogometnoj utakmici “možda je bio, a možda i nije bio”. U Sarajevu već galopirajuće ukorijenjeni jezivi šovinističko – rasistički poklič “Srbe na vrbe”, “možda je izgovarao, a možda i nije izgovorio”. No onda mu je “amnezičnom” patriotsko sjećanje osvježeno, piše RTRS.

I gle čuda, “prepoznao” se Sušić na snimci. Stranački bliski Komšićev suradnik – ljevičar i sarajevskom građanštinom opijen, preko noći “postao” je “srbomrzac”!

Ili je, ipak, ostao!? Kako god, pritisnut dokazima, “velikodušno” je podnio ostavku u Glavnom odboru, stranačko je šturo priopćenje, nakon što su novinari pitali za sankcije. No Sušić će i dalje “krasiti demokratsku” stranačku elitu, jer član partije ostaje.

Zašutjeli su na sarajevskom Fakultetu političkih nauka. Tamo, na rezervnom položaju, srbomrzac Sušić kao doktorand i viši asistent, sarajevske studente podučava kako kažu, “historiji” BiH i Јugoistočne Europe, “historiji” ratova, genocida i holokausta.

A kako to radi – nije teško zaključiti! Po već ukorijenjenoj praksi, zašutjeli su i sarajevski intelektualci – novinari koji ni rječju nisu prenijeli Sušićeve pokliče, potom profesori, analitičari, političari….svi osim časnih izuzetaka. A trebalo je, bar pola Sarajeva, “biti na nogama”, kaže Sanja Vlaisavljević. Umjesto toga, ili upravo zbog toga – rasizam postaje pripitomljena pojava, kaže.

– Činjenica da se autor tog grozomornog punog govora mržnje pokliča, danas ograđuje od te rečenice i tvrdi da je se ne sjeća je prosto besmislena i prosto ni na koji način ne može opstati, naprosto zato što smo na predizbornim skupovima upravo te političke partije kojoj taj visokopozicionirani politički dužnosnik pripada, imali priliku gledati i čitati skoro srodne transparente, tako da svako odbacivanje odgovornosti od toga je zapravo apsurdno i mnogo više vrijeđa one na koje se odnosi – kaže Vlaisavljević.

I Staša Košarac podsjeća da se poruke mržnje prema Srbima i Srpskoj,sve češće čuju iz Sarajeva. Zabrinjavajuće je, kaže, to što mržnju, sličnu onoj s kraja 20. stoljeća, afirmiraju čak i pripadnici akademske zajednice. I upravo od njih, ali i od Sušićevog političkog “idola” Komšića, očekuje jasno i glasno reagiranje.

– Takve poruke kod nas prije svega izazivaju negativan osjećaj s jedne strane i s druge strane one mogu naći određenu vrstu pristaša da u nekom širem smislu i brojčano većem, određenih pripadnika koje žele daljnje konflikte, ja osobno  mislim da je na potezu Željko Komšić – ističe Košarac.

Komšić, međutim, u dalekom Somersetu u Velikoj Britaniji odaje počast davno preminulom Paddyu Ashdownu.

 

TRANSPARENT IZ TUZLE KOJI JE DIGAO HRVATE NA NOGE: “Kolac za Čovu i ‘do jaja’ za Kolindu”

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare