Published On: Uto, lis. 3rd, 2017

‘Šantićeve večeri poezije’ od 10. do 16. listopada u Mostaru

”Šantićeve večeri poezije” koje organiziraju SPKD ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar i SPKUD ”Gusle” trajat će od 10. do 16. listopada, a posjetiteljima nude bogati program na više lokacija u gradu Mostaru.

Predsjednik mostarske ”Prosvjete” Radivoje Krulj kazao je u utorak na konferenciji za novinare kako su ”Šantićeve večeri poezije” najstarija pjesnička manifestacija u regiji.

Od 1920. godine

”Večeri se u kontinuitetu održavaju od 1920. godine, kada je u Mostaru još za pjesnikovog života, održana ‘Šantićeva večer’, njemu u čast. Od tada, pa sve do danas, manifestacija se održava skoro svake godine. Ovu tradiciju nije prekinuo ni Drugi svjetski, ni posljednji rat u BiH. Ove, 2017. godine su 98. po redu Šantićeve večeri poezije”, izjavio je Krulj. Dodao je kako je 1968. Grad Mostar ustanovio Šantićevu nagradu, a da je dobitnik ovogodišnje Šantićeve nagrade koju sada dodjeljuje SPKD ”Prosvjeta” poznati pjesnik Pero Zubac. Dobitnik je izabran na osnovu mišljenja stručne komisije i jednoglasnom odlukom Upravnog odbora SPKD ”Prosvjeta” GO Mostar, a nagrada se sastoji od šantićevog štapa i šešira, te novčanog iznosa od 5 000 maraka.

Potpredsjednica mostarske ”Prosvjete” Sanja Bjelica Šagovnović kazala je da kako se ovogodišnja manifestacija po prvi put događa na području cijelog grada. ”Do sada se manifestacija održavala u Vladičanskom dvoru, a ove godine smo odlučili da izađemo iz Brankovca u cijeli Mostar i približimo Šantića svima”, istaknula je.

Sedam dana Šantića

Po njezinim riječima, manifestacija će trajati sedam dana, a Večeri počinju polaganjem cvijeća i pomenom na Šantićevom grobu na Pravoslavnom groblju Bjelušine nakon čega će u 18 sati uslijediti svečanost otvaranja manifestacije koja će biti održana u Parku Alekse Šantića, a u slučaju lošeg vremena u Ćorovića kući. Nakon svečanosti otvaranja u 19 sati u Vladičanskom dvoru bit će održano književna večer jednog od najboljih srpskih književnika, Mostarca Vladimira Pištala i promocija njegove knjige ”Sunce ovog dana – Pismo Andriću”. Na promociji će, uz Pištala, govoriti i njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, književnik Dragan Marjanović i Josip Muselimović, kao moderator i suorganizator promocije ispred Matice hrvatske Mostar. Druge večeri, 11. listopada u Mostar stiže Narodno pozorište Republike Srpske sa predstavom ”Sinovi umiru prvi”, koja će se igrati u Narodnom pozorištu Mostar u 19 sati.

U četvrtak, 12. listopada, u Muzičkom centru Pavarotti na programu je solistički koncert istaknutog srpskog violiniste Jovana Kolundžije, dok je četvrta večer u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača u 19 sati rezervirana za predstavljanje knjige dr Dejana Ristića „Kuća nesagorivih riječi: Narodna biblioteka Srbije 1838–1941.“ i knjige dr Tatjane Brzulović Stanisavljević „Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića iz Arhivske zbirke Joce Vujića u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu“.

Ulaz besplatan

Peta večer rezervirana je za pjesnike, a pjesničko večer održava se u Vladičanskom dvoru u 19 sati. U nedjelju, 15. listopada, ”Šantićeve večeri” sele se u Nevesinje gdje će biti održana večer pod nazivom „Nevesinje, druga Aleksina kuća“ na kojoj će nastupiti pjesnik Pero Zubac. ”Šantićeve večeri poezije” zatvaraju se u ponedjeljak, 16. listopada, u 19 sati u Narodnom pozorištu Mostar gdje će biti organizirana večer laureata Šantićeve nagrade pjesnika Pere Zubca u suorganizaciji sa ansamblom ”Mostarske kiše” i dodijeljena Šantićeva nagrada. Predsjednik SPKD ”Gusle” Radislav Tubić naglasio je kako je manifestacija ove godine dobila podršku brojnih institucija i sponzora, a da su generalni pokrovitelji Vlada Republike Srpske i Vlada Republike Srbije.

Dodao je kako je ulaz na sve događaje besplatan te pozvao sve zainteresirane da posjete ”Šantićeve večeri poezije”./Fena/

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer