Santander u Španjolskoj je prototip "pametnog grada"

Metropole širom svijeta pokušavaju postati “pametni gradovi”, a jedan od gradova kojima je to već uspjelo je Santander na sjeveru Španjolske.
Na tisuće postavljenih senzora pomažu stanovnicima ovog lučkog grada na obali Atlantika da izbjegnu prometne gužve, reguliraju navodnjavanje gradskih parkova i gase uličnu rasvjetu. Iako i to zvuči vrlo privlačno, gradski planeri imaju i druge ideje o vođenju gradova u digitalnoj budućnosti. Iako postoji više različitih planova, svima je zajedničko to što uključuju rad senzora, kompjutera i pametnih telefona, a podrazumijevaju uvođenje novih vidova gradske vlasti, kao i drugačije administrativne procese, transparentnije nego ikad prije.
Digitalna tehnologija pomoći će da stanovnici grada žive zdravije, ugodnije i prosperitetnije. Unatoč ograničenom proračunu, gradonačelnik Santandera Iñigo de la Serna kaže: “Ovo je budućnost. Ovo je jedini način da promijenimo stvari. To nije opcija, već obveza”.130315106.2_mn
Ovaj grad eksperiment, kako ga nazivaju, prepun je velikih hotela i kockarnica, a reputaciju glamuroznog ima još od vladavine kralja Alfonsa XIII, koji je prije skoro 100 godina izabrao ovu luku za mjesto svoje ljetne rezidencije. Brojni turisti dolaze da vide ovu živuću laboratoriju, grad koji sa populacijom od oko 180.000 stanovnika nije ni mali niti prevelik.
Luis Muñoz (48), profesor informacijskih tehnologija sa Univerziteta Cantabria, dobio je skoro devet miliona eura za istraživanje i razvijanje prototipa pametnog grada. Većina novca stigla je od Evropske unije. Muñoz je širom Santandera postavio 10.000 senzora skrivenih u malim sivim kutijama zakačenim za ulične lampe, na stubove i zidove. Neki su čak i zakopani ispod asfalta na parkingu.
Danju i noću ovi senzori mjere manje-više sve što se može izmjeriti: svjetlo, pritisak, temperaturu, vlažnost, pa čak i kretanje automobila i ljudi. Svakih nekoliko minuta te podatke šalju u naučnikovu laboratoriju na univerzitetu. Tako je u svakom trenutku poznato gdje se nalaze gradski autobusi, taksiji, policijska vozila, koliko brzo voze i koliko su puta prešli. Poznati su i uslovi okruženja, poput nivoa zagađenosti zraka. Svaki stanovnik Santandera može se i sam uključiti u ovaj proces. Sve što je potrebno da uradi je da skine specijalnu aplikaciju za mobilne telefone koji imaju GPS.