Published On: Sri, kol 22nd, 2012

Sanacija u Jajcu: Jedan od 12 najljepših svjetskih vodopada opet plijeni ljepotom

FOTO Sanacija u Jajcu: Jedan od 12 najljepših svjetskih vodopada opet plijeni ljepotom

JAJCE – Svi oni koji su ovoga ljeta prošli kroz grad Jajce, grad muzej, mogli su vidjeti vodopad rijeke Plive u punome sjaju. Jedan od 12 najljepših svjetskih vodopada i jedini vodopad na svijetu koji se nalazi u središtu grada – bio je prije 15 godina toliko devastiran ljudskim nemarom tako da je prijetila opasnost urušavanja i nestajanja.

Prije samo 70-ak godina njim se, s visine od 20-ak metara obrušavalo 40-ak kubika vode u sekundi dok sada ta brojka jedva iznosi tri kubika. Posebno je bilo kritično 1995/96. kada je došlo do urušavanja sedrenih barijera te se morala poduzeti žurna sanacija.

Sami radovi (treća faza) na kruni vodopada provedeni su prošle godine, a „ u promet“ je pušten krajem prosinca dok je „testiranje“ prošao u svibnju ove godine u vrijeme obilnih kiša i poplava koje su pogodile Jajce i okolicu.

U ove ljetne, vruće dane, tu je i Hrvojev tvrdi grad koji je sagrađen nad rijekom Plivom od kraja 14. st. do 1404. godine. Prema predaji govori se da je Hrvoje Vukčić Hrvatinić gradeći Jajce imao pomoć graditelja Luculla, te da ga je sagradio po uzoru na Castell-Uovo kraj Napulja. Tu sličnosti ima tek u imenu, jer talijanska riječ ”uovo” odgovara našoj riječi ”jaje”. Međutim, ako se uzme u obzir da je feudalni gospodar vojvode Hrvoja bio Ladislav Napuljski, onda je vrlo vjerojatno i grad Jajce sagrađen po uzoru na Castell Uovo. Naravno, Grad je kroz stoljeća rušen i dograđivan tako da je danas u njemu puno ostataka, pokazatelja moći Osmanlijskog carstva.Između ostaloga produbljena je bućnica ispod vodopada tako da bi Jajce već dogodine moglo dobiti turističku atrakciju „skokovi s vodopada“ te konkurirati Mostaru i njegovim skokovima sa Staroga mosta. Tako su završeni radovi na tri faze obnove korita rijeke Plive i vodopada u što je do sada uloženo oko 2,5 milijuna eura.

 

http://www.jutarnji.hr

 

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare