Published On: Mon, May 13th, 2013

SAMO U BIH: Radivojević se javno hvali kako je s Lijanovićem potpisao kažnjiv robovlasnički ugovor a SIPA miruje…

Lihvarski i robovlasnički ugovori su protupravno i kazneno djelo. Onaj tko ih ugovara, tko druge prisiljava na njih kao i notar koji ih ovjerava čine skupa ozbiljno kazneno djelo za koje su prema Kaznenom zakonu FBIH predviđene dugotrajne zatvorske kazne, zabrana obavljanja javnih funkcija na dulji rok i ogromne novčane odštete. Lijanović Jerko, dojučerašnji omiljeni Inzkov mesar, godinama već primjenjuje praksu lihvarenja i dovođenja građana koji se nađu na njegovim listama u robovlasnički odnos. Na laptopu koji je svojevremeno oduzet iz ureda Poskoka, nalaze se skenirani dokumenti na kojima stanovita notarka ovjerava ovakve ugovore između Lijanovića i kandidata na njegovim listama. Takvim ugovorima brutalno se krši Ustav FBIH, krši se ljudsko pravo slobode političkog promišljanja, ljude se dovodi u robovlasnički odnos u slučaju da odluče izići iz Lijanovićeve stranke te se praktiči obesmišljava demokratski sistem BIH. Nikada do danas klan Lijanovići, kao i notari koji su mu takve ugovore ovjeravali nisu odgovarali. Iako smo pozvali SIPU da takve ugovore pročešlja nikada do danas oni to nisu učinili.  Inzko nikada do sada nije upotrijebio bonske ovlasti kako bi Lijanovića zbog takve očite kriminalne radnje udaljio iz politike. Onaj smiješni američki baletan Patrick Moon devri danima i noćima o korupciji a onda s Lijanovićem odlazi na doručke. Samo u BIH. Samo u BIH…
Ministar prostornog uređenja Federacije BiH Desnica Radivojević koji je, nakon višemjesečnih trzavica između SDA i SDP-a, odlučio da sarađuje s trećom političkom opcijom – NSRzB-om, s potpredsjednikom ove stranke i dopremijerom FBiH Jerkom Ivankovićem Lijanovićem, kako saznaje „Avaz“, potpisao je nedavno ugovor o specijalnoj saradnji, ovjeren kod notara.
Kako nam je preneseno iz Ministarstva prostornog uređenja FBiH, Radivojević je o ovome obavijestio svoje najbliže saradnike, otkrivši im da je u ugovoru, na zahtjev Lijanovića, navodno, dijelom svoje imovine garantirao da će postupati prema instrukcijama dopremijera FBiH i federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
Tako se Radivojević, navodno, odužio Lijanoviću, koji je kod uhapšenog predsjednika FBiH Živka Budimira isposlovao njegov povratak u Vladu FBiH.
Sve to potvrđuje i glasanje na sjednicama Vlade FBiH, na kojima je Radivojević redovno dizao ruku za one odluke za koje su glasali i ministri iz NSRzB-a. Također, Radivojević je učestvovao i na sjednicama koje je samoinicijativno i suprotno zakonskim i ustavnim odredbama zakazivao Lijanović.
 
Kapital za SPP
 
Radivojević je u izjavi za „Avaz“ potvrdio da je s Lijanovićem potpisao ugovor, ali, kako je naveo, ne kao ministar, nego kao privatna osoba.
– To je privatni ugovor u kojem se ja pojavljujem kao jemac. To nema nikakve veze s mojom saradnjom s Lijanovićem u Vladi. Ja nemam nikakve obaveze prema njemu. Vi znate da sam ja šest mjeseci izdržao dosta toga zbog činjenice da nisam mogao obavljati svoju funkciju. Ja sam i dalje lijeva opcija – tvrdi Radivojević.
Indikativna je u svemu ovome i činjenica da je Živko Budimir tek pred kraj prošle godine povukao odluku o prihvatanju ostavke Radivojevića, odnosno kada je bilo jasno da će ministar prostornog uređenja djelovati u službi Lijanovića.
Prema nepotvrđenim informacijama, Lijanović se odužio sada već pritvorenom predsjedniku FBiH novčanim sredstvima u smislu davanja početnog kapitala za osnivanje Budimirovog političkog projekta – Stranke pravde i povjerenja (SPP).
Sinu 100.000 KM 
Lijanoviću, inače, nije prvi put da s ljudima od kojih očekuje poslušnost sklopi notarski ovjeren ugovor. Sarajevski advokat Sadik Hota potvrdio je za naš list da je NSRzB dobio sudsku presudu protiv jednog svog člana u Srednjobosanskom kantonu zbog činjenice da je ta osoba napustila stranku.
U ugovoru sklopljenom s tom osobom navedeno je da je ona dužna da sinu predsjednika NSRzB-a Mladena Ivankovića Lijanovića, koji je student, plati zajam od 100.000 KM ukoliko se odluči napustiti stranku.
avaz.ba