Published On: Pon, svi 13th, 2013

BUNOZA I NIKOLA: Nas dvoje smo pošteni, radišni, transparentni,nestranački, uspješni, obrazovani bla, bla, i nemamo za grudnjak…

Zbog brojnih telefonskih upita novinara, a vezano za tekst objavljen u Večernjem listu od 13. svibnja 2013., po naslovom „Zatražena smjena Nikole Krešića i Ivane Bunoze“, obraćamo se javnosti ističući kako je ovo naše prvo i posljednje očitovanje na objavljeni tekst.
U navedenome tekstu objavljeno je kako je „dokazani čuvar zakonitosti i transparentnosti“, gospodin Zvonko Jurišić poslao zahtjev premijeru Nerminu Nikšiću u kojem traži smjenu generalnoga direktora JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar Nikole Krešića i izvršne direktorice za ekonomske poslove (a ne direktorice financija kao što stoji u tekstu) Ivane Bunoza, kako se navodi, zbog toga što je „nezadovoljan radom i ponašanjem“ istih.
Dalje se u tekstu navodi kako je izvjesno da će se smjene dogoditi vrlo skoro, jer „dobro informirani“ predsjednik HSP-a ima informacije kako financijsko izvješće poslovanja JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar za prošlu godinu na sjednici Skupštine EPHZHB u lipnju neće biti usvojeno.
Ističući kako su pojedinci u Upravi Društva svojim radnjama počinili niz nepravilnosti i nezakonitosti izravno nanoseći štetu Poduzeću, što se najbolje vidi iz Izvješća Ureda za reviziju institucija u FBiH za 2011. godinu, gospodin Jurišić zaboravlja da je Uprava Elektroprivrede HZHB, odnosno ova dva člana Uprave imenovana 18.11.2011. godine, te ne treba spominjati da se to izvješće ne odnosi na njihov rad.
Kojom logikom spornu diplomu i neispunjavanje uvjeta predviđenih za radno mjesto nekih drugih izvršnih direktora, gospodin Jurišić dovodi u vezu s Krešićem i Bunozom nije nam poznato, osim pretpostavke da je savjete i informacije dobio od njemu bliskih izvora iz Elektroprivrede HZ HB, čije  diplome, kvalifikacije, stručnost i sposobnost također ne bi bilo na odmet provjeriti i ispitati.

 

Za loše informiranoga gospodina Jurišića, iznosimo podatak da dobit JP Elektroprivrede HZ HB d.d. Mostar na dan 30. travnja tekuće godine iznosi oko 74,6 milijuna KM, da Društvo od osnutka nikada nije ostvarivalo bolje proizvodne i financijske rezultate, te se stoga gospodin Jurišić ne treba brinuti za dobrobit Društva i zaštitu njegove imovine.
Prave namjere i motiv takvoga istupanja gospodina Jurišića, te njegovu brigu za javna dobra kao i dobrobit Elektroprivrede HZ HB, možda možemo otkriti i prepoznati u izjavi koju je nedavno dao u jednom intervjuu također ističući svoje nezadovoljstvo s radom pojedinih direktora predloženih ispred HSP-a, a zbog činjenice da više vode računa o Poduzeću nego o stranci.
Da se gospodin Jurišić nije otkrio naprijed navedenom izjavom, možda se i moglo pomisliti kako je prijedlogom Nikole Krešića i Ivane Bunoze za generalnog, odnosno izvršnog direktora kao,nestranačkih osoba (jer ni jedno ni drugo nije član niti jedne političke stranke), HSP vodio računa o tome da ti ljudi „svojim moralnim, ljudskim i profesionalnim sposobnostima mogu odgovoriti izazovima koji se stave pred njih.“ Ovako međutim, na žalost, možemo zaključiti kako nezakonit rad koji ističe gospodin Jurišić, znači voditi računa više o Poduzeću nego o stranci.
Oprostit ćete nam, nadamo se, na nestručnosti i neznanju kako bi to direktori javnih poduzeća trebali, obnašajući svoje dužnosti, biti na usluzi strankama, ali ne sumnjamo da zna gospodin Jurišić i njemu bliski suradnici koji znaju vršiti pritiske nastojeći ostvariti osobne i stranačke interese, ne birajući sredstva, te pri tom revno napominjući kako su direktori predloženi od HSP-a za imenovanja dužni stranci za svoje pozicije.
Ako se u tome ogleda nezakonit i nepravilan rad Nikole Krešića i Ivane Bunoze, onda s ponosom možemo istaći da ćemo do kraja mandata, kao što smo i do sada, nastojati ostvariti jedini cilj u poslovanju i načinu rada, a to je poštivanje zakona, podzakonskih akata i akata Društva, a ne volje pojedinih političkih lidera, ma koliko se oni služili argumentom snage, moći i sile.
 
generalni direktor JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar
Nikola Krešić, dipl.ing el.
 
izvršna direktorica za ekonomske poslove JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar
Ivana Bunoza, dipl.oec