Šamarlić je pogino tri dana prije Olimpijade u Španjolskoj na kojoj je trebao braniti boje BiH

Džudista Vinko Šamarlić poginuo je u oružanim sukobima sa srpskim vojskom koji su se vodili na Vracama i Hrasnom Brdu 8. lipnja 1992. godine, točno tri dana prije nego je Šamarlić trebao otići na Olimpijske igre u Barcelonu, piše bh. tiskovna agencija  Patria .

Ne samo da je bio jedan od najboljih boraca Specijalne jedinice MUP-a RBiH – Odred Bosna, već i duhovni oslonac i snaga suborcima koji su branili Sarajevo od daleko opremljenijeg neprijatelja.

Ubijen je kukavički, snajperskim metkom. U naselju Dobrinja jedna ulica nosi njegovo ime, a Judo klub Željezničar tradicionalno organizira Memorijalni turnir “Vinko Šamarlić”. 

Šamarlić je imao odobrenje tadašnjih vlasti BiH da napusti borbene linije i da se ide pripremati za Olimpijadu, ali je on to odbio.

Rođen je 8. ožujka 1964. godine u Zavidovićima, odakle je po završetku osnovne škole došao u Sarajevo i upisao i završio Srednju policijsku školu, a onda se zaposlio kao policajac, te 1985. prešao u Specijalnu jedinicu gdje postaje zapovjednik borbene jedinice s činom kapetana .

Bio je istaknuti džudista sarajevskog Željezničara, višestruki juniorski državni prvak i osvajač brojnih turnira na domaćoj i inozemnoj sceni.

Posthumno je odlikovan Zlatnom policijskom zvijezdom, Medaljom za hrabrost i Ordenom zlatnog grba s mačevima, piše  NAP .