Subota, 15 lipnja, 2024

SALKIĆ: Dodik želi prikazati Karadžića kao pozitivnu ličnost, vrijeđajući žrtve

Must Read

Salkić je kazao kako je uloga Radovana Karadžića u historijskim procesima koji su obilježili posljednje tri desetljeća izuzetno negativna, te da se zapravo radi o jednoj od najnegativnijih ličnosti u balkanskim ratovima devedesetih godina prošlog stoljeća, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika RS-a

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić izjavio je danas, povodom najave Milorada Dodika da će naložiti RTRS-u snimanje filma o Radovanu Karadžiću, da je predsjednik RS-a u svojim medijskim istupima pokušao izjednačiti ulogu Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Bosne i Hercegovine, s Radovanom Karadžićem i njegovom ulogom.

Salkić je kazao kako je uloga Radovana Karadžića u historijskim procesima koji su obilježili posljednje tri desetljeća izuzetno negativna, te da se zapravo radi o jednoj od najnegativnijih ličnosti u balkanskim ratovima devedesetih godina prošlog stoljeća, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika RS-a.

– Radovan Karadžić je osoba koja je presuđena za genocid. Javni servis Radio-televizija bh. entiteta RS imao je i ranije obvezu da o njemu snima filmove, emisije i serije, u kojima će prikazati zločine koje je Karadžić počinio rukovodeći etničkim čišćenjima, logorima, agresijom i na kraju činjenjem genocida. Posljedica političkog, ideološkog i vojnog djelovanja Radovana Karadžića su desetine tisuća mrtvih, etničko čišćenje širih razmjera, desetine logora, genocid … RTRS je imao obvezu prema javnosti i prema novinarskoj profesiji da to zabilježi i prikaže, kako javnost u ovom entitetu ne bi bila uskraćena za informacije, te živjela u zabludi da je Radovan Karadžić heroj, a cijeli svijet zna da je on zločinac – naveo je Salkić.

Dodao je da je, nažalost, tu priliku RTRS propustila, čime je narušila svoj kredibilitet, kao i da su najave Milorada Dodika da će zahtijevati da budu osigurana sredstva iz budžeta RS-a za snimanje filma o Radovanu Karadžiću poražavajuće za slobodu, mir, civilizaciju , za sve procese koji se provode zadnjih 22 godine na stabilizaciji mira.

Salkić je istakao da Milorad Dodik putem Javnoga servisa, koji plaćaju i Srbi koji ne podržavaju Radovana Karadžića, kao i Bošnjaci i Hrvati, želi prikazati Radovana Karadžića kao pozitivnu ličnost, vrijeđajući na taj način žrtve Karadžićevih zločina, ali i sve antifašiste na svijetu.

Potcrtao je da nakon Hitlerove Njemačke na tlu Europe historija nije zabilježila zločinca većeg od Radovana Karadžića, što potvrđuju i presude Međunarodnog suda za ratne zločine iz Haga, ali da je predsjednik RS-a odlučio podržati takvu ličnost, “glorificirajući njegovu ideologiju”.

– Ljudi poput Milorada Dodika svojom politikom i odlukama stvaraju ogromnu štetu svim mirovnim procesima u Bosni i Hercegovini i regiji. Pozivam rukovodstvo RTRS-a i njene novinare da se distanciraju od Dodika i njegove politike reafirmacije ratnih zločinaca. Historija će o svima dati svoj sud i nije dobro da jedan medij ostane u historiji obilježen da je podržavao ratne zločince – kazao je Salkić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -