Published On: Uto, kol 15th, 2017

SALKIĆ: Dodik želi prikazati Karadžića kao pozitivnu ličnost, vrijeđajući žrtve

Salkić je kazao kako je uloga Radovana Karadžića u historijskim procesima koji su obilježili posljednje tri desetljeća izuzetno negativna, te da se zapravo radi o jednoj od najnegativnijih ličnosti u balkanskim ratovima devedesetih godina prošlog stoljeća, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika RS-a

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić izjavio je danas, povodom najave Milorada Dodika da će naložiti RTRS-u snimanje filma o Radovanu Karadžiću, da je predsjednik RS-a u svojim medijskim istupima pokušao izjednačiti ulogu Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Bosne i Hercegovine, s Radovanom Karadžićem i njegovom ulogom.

Salkić je kazao kako je uloga Radovana Karadžića u historijskim procesima koji su obilježili posljednje tri desetljeća izuzetno negativna, te da se zapravo radi o jednoj od najnegativnijih ličnosti u balkanskim ratovima devedesetih godina prošlog stoljeća, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika RS-a.

– Radovan Karadžić je osoba koja je presuđena za genocid. Javni servis Radio-televizija bh. entiteta RS imao je i ranije obvezu da o njemu snima filmove, emisije i serije, u kojima će prikazati zločine koje je Karadžić počinio rukovodeći etničkim čišćenjima, logorima, agresijom i na kraju činjenjem genocida. Posljedica političkog, ideološkog i vojnog djelovanja Radovana Karadžića su desetine tisuća mrtvih, etničko čišćenje širih razmjera, desetine logora, genocid … RTRS je imao obvezu prema javnosti i prema novinarskoj profesiji da to zabilježi i prikaže, kako javnost u ovom entitetu ne bi bila uskraćena za informacije, te živjela u zabludi da je Radovan Karadžić heroj, a cijeli svijet zna da je on zločinac – naveo je Salkić.

Dodao je da je, nažalost, tu priliku RTRS propustila, čime je narušila svoj kredibilitet, kao i da su najave Milorada Dodika da će zahtijevati da budu osigurana sredstva iz budžeta RS-a za snimanje filma o Radovanu Karadžiću poražavajuće za slobodu, mir, civilizaciju , za sve procese koji se provode zadnjih 22 godine na stabilizaciji mira.

Salkić je istakao da Milorad Dodik putem Javnoga servisa, koji plaćaju i Srbi koji ne podržavaju Radovana Karadžića, kao i Bošnjaci i Hrvati, želi prikazati Radovana Karadžića kao pozitivnu ličnost, vrijeđajući na taj način žrtve Karadžićevih zločina, ali i sve antifašiste na svijetu.

Potcrtao je da nakon Hitlerove Njemačke na tlu Europe historija nije zabilježila zločinca većeg od Radovana Karadžića, što potvrđuju i presude Međunarodnog suda za ratne zločine iz Haga, ali da je predsjednik RS-a odlučio podržati takvu ličnost, “glorificirajući njegovu ideologiju”.

– Ljudi poput Milorada Dodika svojom politikom i odlukama stvaraju ogromnu štetu svim mirovnim procesima u Bosni i Hercegovini i regiji. Pozivam rukovodstvo RTRS-a i njene novinare da se distanciraju od Dodika i njegove politike reafirmacije ratnih zločinaca. Historija će o svima dati svoj sud i nije dobro da jedan medij ostane u historiji obilježen da je podržavao ratne zločince – kazao je Salkić.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare