Published On: Uto, kol 15th, 2017

MATTIS: Ispali li Sjeverna Koreja raketu prema SAD-u, to će eskalirati u rat

Američki ministar odbrane James Mattis izjavio je da bi, ukoliko Sjeverna Koreja ispali raketu ka teritoriji SAD-a, situacija mogla eskalirati u rat.

– Ukoliko ispale raketu na Sjedinjene Američke Države, to bi moglo eskalirati u rat veoma brzo – rekao je američki ministar obrane, prenosi agencija Reuters.

Mattis je naveo da bi SAD saznao putanju sjevernokorejske rakete “za nekoliko trenutaka” od lansiranja i ukoliko se procijeni da je raketa usmjerena prema Guamu, “mi ćemo je uništiti”.

Lider Sjeverne Koreje primio izvještaj vojske o planu za napad kod Guama

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un primio je izvještaj sjevernokorejske vojske o njenim planovima da napadnu područje u blizini Guama i rekao da će posmatrati dijelovanje Sjedinjenih Američkih Država neko vrijeme prije nego što donese odluku, javila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

– SAD, koje su prve donijele brojnu startešku nuklearnu opremu blizu nas, trebaju prvo donijeti ispravnu odluku i pokazati djelima ukoliko žele smanjiti napetosti na Korejskom poluotoku i spriječiti opasan vojni sukob – navela je KCNA izjavu Kim Jong-una, prenosi agencija Reuters.

On je rekao da vojska treba u svakom trenutku biti spremna, ukoliko on donese odluku da se djeluje, navedeno je u izvještaju službene sjevernokorejske novinske agencije./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare