Published On: Ned, sij 6th, 2013

Sali Berisha: Beograd provocira Albance, ne poštuje manjinu

TIRANA – Albanski premijer Sali Berisha optužio je vlasti u Srbiji da provociraju Albance i pozvao Beograd da odbaci “staru praksu Albanofobija” i pokaže poštovanje prema albanskoj manjini na jugu Srbije.
“Najnoviji stav vlasti u Beogradu, koja nije pokazala nimalo poštovanja prema albanskim mučenicima, predstavlja provokaciju za sve Albance i njihove ozbiljne napore usmjerene ka miru i stabilnosti u regiji, putem uspostavljanja novih odnosa sa susjedima”, ocijenio je Berisha u priopćenju, prenosi agencija ATA .
Albanski premijer je pozvao Beograd da odbaci “staru praksu Albanofobija i pokaže poštovanje prema albanskoj manjini koja živi na teritoriju Srbije”.
Napominjući da je albanska vlada uložila znatne napore radi ublažavanja napetosti u na jugu Srbije i da ohrabruje “konstruktivnu i inkluzivnu ulogu albanske manjine u Srbiji”, Berisha je pozvao Albance da “ne reagiraju na provokacije Beograda”.
Tenzije na jugu Srbije izazvalo je nedavno postavljanje spomenika pripadnicima takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM), čije uklanjanje su zatražile vlasti u Beogradu.
Premijer Srbije Ivica Dačić jučer je ponovio da bi bilo dobro da Albanci s juga Srbije sami uklone spomenik do 17. siječnja, a da će ukoliko se to ne dogodi, državni organi djelovati u skladu sa zakonom.
Spomenik će biti uklonjen “milom ili silom”, poručio je Dačić, podsjetivši da taj spomenik nije jedini na jugu Srbije i da se u Preševu i Bujanovcu vijore albanske zastave.
Veleposlanstvo SAD u Beogradu osudila je prijetnje nasiljem koje su, prema medijskim izvještajima, iznijeli bivši pripadnici OVPBM i pozvala na rješavanje političkih neslaganja kroz dijalog.
Beogradski mediji objavili su da će ambasadori SAD, Velike Britanije, EU i OESS razgovarati s vlastima u Beogradu, ali i Albancima sa juga, kako bi našli kompromisno rješenje za sporno spomen-obilježje.