Utorak, 16 travnja, 2024

ZASJEDALO IH 99: SAD su shvatile da u BiH nemaju ozbiljnog sagovornika

Must Read

“Politika Sjedinjenih Američkih Država prema Bosni i Hercegovini – od aktivne podrške konsolidaciji države do pasivnog promatranja” bila je tema današnje redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99.

 

Ova tema odabrana je povodom obilježavanja 20. godišnjice otvaranja prve Ambasade SAD-a u BiH sa sjedištem u Beču koja je otvorena 10. novembra 1993. godine.

 

Uvodničari ove sesije su bili prof. dr. Zarije Seizović sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i prof. dr. Harry Miller sa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

 

– Vlastiti interes je suština politike, bez obzira koliko je prefinjena, to vi ovdje morate shvatiti konačno – kazao je prof. Miller u uvodnom izlaganju.

 

Dodao je kako ipak vlastiti interes treba biti racionalan.

 

– Ako pogledamo trenutno situaciju Evropi, Americi, ovdje, zašto bi se nešto mijenjalo, je li hitno danas, ili sljedećih godina mijenjati? BiH ne ugrožava vitalni nacionalni interes Evrope, ali postoji mišljenje da kada se riješe problemi u susjedstvu, konkretno u Hrvatskoj i Srbiji, onda će na red doći i rješavanje problema u BiH – naglasio je Miller.

 

Prof. Seizović je ocijenio da je današnji stav Amerike da Evropska unija preuzme ulogu reformatora u BiH, da ona bude garant stabilnosti i mira kod nas.

 

– Nakon nekoliko promašaja političkih lidera u BiH  aprilski paketi, butmirski sporazum i drugo – Amerika je polako gubila interes za političkom podrškom na putu BiH ka euroatlantskim itegracijama. Američka administracija je shvatila da u BiH nema ozbiljnog sagovornika, odnosno da uvijek postoje fragmentarni interesi koji su jednostavno ove ili one ideološke i poitike provinijencije, ali da svi oni rade na tome da BiH, onako kako je zamišljena u međunarodnim deokumentima kao demokratskoj državi, na sceni nema – smatra on.

 

Prof. Seizović je ocijenio da su SAD zaslužne za prekid krvoprolića, tranziciju ka miru, odnosno održavanje mira, ali da BiH nezasluženo trpi manjak interesa, jer “političari odbijaju angažman Amerike”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -