Published On: Sat, Sep 7th, 2013

“SAD ne može obećati da će čekati izvješće UN-a o Siriji”: EU neće podržati napad prije objave

NATEZANJA međunarodne zajednice oko Siriji nastavila su se i nakon završetka summita skupine G20 na kojemu nije postignut konsenzus o stanju u toj zemlji.

Kako je za AFP rekao neimenovani dužnosnik State Departmenta, američki državni tajnik John Kerry rekao je europskim kolegama u Vilniusu da SAD “ne može obećati da će čekati izvješće UN-a o kemijskom napadu 21. kolovoza prije moguće vojne intervencije”.

Na sastanku s 28 ministara vanjskih poslova zemalja EU-a Kerry je rekao da će pred Vijećem za nacionalnu sigurnost iznijeti preporuke nekih članica EU-a koje smatraju da SAD treba pričekati rezultate UN-ove istrage, ali Kerry je jasno rekao da “SAD to ne može obećati”. Većina od 28 članica, osim Francuske i Danske, protivi se napadu.

EU želi jasan i snažan odgovor Asadu, ali ne prije rezultata UN-ove inspekcije

Kako javlja CNN, Europska je unija zatražila “jasan i snažan” međunarodni odgovor na navodno korištenje kemijskog oružja od strane vojske predsjednika Bašara al-Asada, ali ne prije nego što dođu rezultati UN-ove inspekcije.

Reakcija je došla nakon što je Kerry pokušavao uvjeriti nešto skeptičnije europske kolege na ulazak u međunarodnu koaliciju koja bi se bavila situacijom u Siriji.

Dva tjedna do glasanja u Kongresu?

Bitka se vodi i u američkom Kongresu. Iako Kerry prijeti skorom intervencijom, kako javlja Guardian, Obama bi na glasanje u američkom parlamentu mogao čekati čak dva tjedna. S obzirom na izostanak snažne međunarodne potpore i mogućnost teškog poraza u Zastupničkom domu Kongresa, glasanje će se najvjerojatnije odgoditi.

Kako je za taj list rekao izvor sa summita G20, u Senatu bi se o vojnoj intervenciji trebalo glasati tijekom sljedećega tjedna, ali pretežno republikanski Zastupnički dom nije se još složio ni oko teksta rezolucije. Prema sadašnjim predviđanjima i kalkulacijama, Obamin će prijedlog neslavno propasti u tom domu američkoga parlamenta.

Naime, ako oba doma ne prihvate istu rezoluciju, dodatno će vrijeme biti potrebno za sinkroniziranje razlika između dokumenata kako bi kongresnici zauzeli potrebnu jedinstvenu poziciju o ograničenjima napada.

 

index