Published On: Ned, velj 2nd, 2014

SAD: Kazniti odgovorne za napad na LGBT zajednicu u Sarajevu

SARAJEVO – Ambasada SAD u BiH pozvala je nadležne predstavnike vlasti da brzo i učinkovito djeluju i kazne odgovorne za napad na LGBT zajednicu tijekom Međunarodnog festivala kvir filma “Merlinka” u Sarajevu.

Američka Ambasada u priopćenju osudila je ovaj “nasilni i kukavički napad” tijekom festivala u kinu “Kriterion”.

U Ambasadi ističu da u modernom društvu nema mjesta za mržnju i netoleranciju, te da su LGBT prava, ljudska prava.

Jučerašnji napad na sudionike festivala, u kojem ima i povrijeđenih, najoštrije je osudilo i Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije / UDIK /.

Udruženje smatra da je MUP Kantona Sarajevo morao osiguravati ovaj skup i da u tom smislu snosi punu odgovornost.

“Sigurnost svakog građana BiH, bez obzira na njihovo religijsko, etničko ili bilo koje drugo uvjerenje i orijentaciju, očito i dalje ostaje neispunjena dužnost ministara unutarnjih poslova”, navodi se u priopćenju UDIK-a.

UDIK smatra da je BiH duboko zagazila u kulturu nasilja prema svakome tko drukčije misli u zajednici i zahtijeva utvrđivanje odgovornosti o ovom, kao i svakom činu diskriminacije u zajednici.

Inicijativa za monitoring europskih integracija BiH, koja je oštro osudila napad na sudionike Kvir festivala “Merlinka”, juče je navela da BiH u procesu europskih integracija mora potpuno poštivati ​​ljudska prava LGBT osoba što podrazumijeva i mogućnost javnog izražavanja drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta bez diskriminacije i pružati im punu zaštitu.

Nekoliko maskiranih osoba napalo je juče u prostorijama Art kina “Kriterion” u Sarajevu sudionike Međunarodog festivala kvir filma “Merlinka”.

Tri osobe su zadobile lakše povrede, jedna od njih je odbila liječničku pomoć, a druge dvije zbrinute su u Klinici urgentne medicine Sveučilišnog kliničkog centra Koševo.