Published On: Pet, kol 2nd, 2019

SAD istupio iz povijesnog nuklearnog sporazuma Regan-Gorbačov

Sjedinjene Države u petak su se formalno povukle iz sporazuma o nuklarnim projektilima s Rusijom, nakon što su Moskvu optužile da krši dogovor što Kremlj uporno odbacuje.

Washington je prije šest mjeseci najavio da će istupiti iz sporazuma ako ga se Moskva ne bude pridržavala.

No, Rusija smatra da se radi tek o izgovoru za izlazak iz pakta iz kojeg je SAD ionako želio istupiti kako bi razvio nove rakete.

Sporazum o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) potpisali su 1987. tadašnji američki predsjednik i čelnik Sovjetskog Saveza, Ronald Reagan i Mihail Gorbačov.

On objema stranama zabranjuje da u Europu postavljaju projektile kratkog i srednjeg dometa između 500 i 5500 kilometara, kako ne bi mogli izvesti brzi nuklearni napad.

Raskid sporazuma znači da Washington i Moskva mogu legalno razvijati i razmještati takve projektile.

SAD istupio iz INF-a, Rusija traži moratorij SAD se već povukao iz sličnog bilateralnog sporazuma s Rusijom, Sporazuma o antibalističkim projektilima (ABM), početkom 2000-ih, tvrdeći tada da mora razvijati protubalističku obranu od “odmetničkih” država kao što su Iran i Sjeverna Koreja.

Odluku o izlasku iz INF-a objavio je državni tajnik Mike Pompeo. “Sjedinjene Države neće ostati strana u sporazumu koji Rusija namjerno krši”, rekao je.

“Rusko nepridržavanje sporazuma ugrožava najvažnije američke interese jer je ruski razvoj i postavljanje na terenu raketnog sustava protivno sporazumu izravna prijetnja Sjedinjenim Državama i našim saveznicima i partnerima”, dodao je.

Visoki dužnosnici američke administracije, koji su željeli ostati neimenovani, kazali su da je Rusija rasporedila “više bataljuna” krstarećih projektila širom Rusije protivno sporazumu, uključujući na zapadu zemlje, “koji mogu pogoditi ključne europske ciljeve”. Rusija odbacuje te optužbe, tvrdeći da ti projektili po svojem dometu nisu obuhvaćeni sporazumom.

Također je odbacila američki zahtjev da uništi novi projektil Novator 9M729 koji NATO klasificira pod oznakom SSC-8.

Rusija koja je ranije zaprijetila da će, u slučaju da se SAD povuče iz INF-a i ona učiniti isto, zasad predlaže moratorij na raspoređivanje projektila u Europi.

“Predložili smo Sjedinjenim Državama i drugim zemljama NATO-a da razmotre mogućnost proglašenja iste vrste moratorija na raspoređivanje projektila kratkog i srednjeg dometa kao i naš, kao i onaj koji je proglasio Vladimir Putin”, rekao je u petak zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, kako prenosi TASS.

Rusija je prošle godine objavila da je testirala projektil Avangard s poligona južno od Urala koji je pogodio metu oko 6000 kilometara dalje na Kamčatki.

Putin je upozorio da nadzvučni Avangard ne mogu srušiti postojeći i budući proturaketni sustavi potencijalnih neprijatelja.

Europa strahuje da bi raskid sporazuma mogao dovesti do nove utrke u naoružanju između dviju velesila. Saveznicu u NATO-u brane odluku SAD-a i optužuju Rusiju Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je raskid INF-a “jako ozbiljan”, ali smatra da se još može postići dogovor s Rusijom.

“Ne želimo novu utrku u naoružanju”, rekao je, dodajući da se to može izbjeći, ali da Rusija mora promijeniti svoje ponašanje.

“Nećemo se zalijetati sa zaključcima” o tome kako bi točno NATO trebao odgovoriti na raskid sporazuma, rekao je, napominjući da su se svi saveznici složili da Rusija krši sporazum i podržali odluku SAD-a da istupi iz sporazuma.

Ocijenio je također da zahtjev Rusije da SAD proglasi moratorij na raspoređivanje projektila nije vjerodostojan jer je Moskva već rasporedila takve bojne glave.

“To nije vjerodostojna ponuda jer Rusija već godinama ima raspoređene projektile. Nema vjerodostojnosti u nuđenju moratorija za projektile koje su već rasporedili”, rekao je.

“Nema nikakvih novih američkih projektila, nikakvih novih NATO-ovih projektila u Europi, ali ima sve više novih ruskih projektila”, istaknuo je Stoltenberg.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab također okrivljuje Rusiju i ističe da Ujedinjeno Kraljevstvo u potpunosti podržava odgovor NATO-a.

“Rusija je uzrokovala raspad INF sporazuma tajnim razvojem i razmještanjem raketnog sustava protivnog sporazumu, a može ciljati europske glavne gradove”, objavio je Raab na Twitteru.

“Njihov prijezir prema međunarodnom sustavu utemeljenom na pravilima ugrožava europsku sigurnost”, dodao je.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova također je ocijenilo da Rusija snosi punu odgovornost za raskid INF sporazuma.

“Nespremnost Rusije da se vrati poštivanju INF-a nije ostavilo Sjedinjenim Državama izbora”, komentiralo je ministarstvo na Twitteru.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare