Published On: Pet, kol 2nd, 2019

Aleksandar Vučić tvrdi: ‘Ukoliko budemo dobro radili, u narednih 15 godina možemo stići Hrvatsku’

Gostujući na Pink televiziji 1. kolovoza, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao kako bi Srbija mogla ekonomski prestići Hrvatsku za 15 godina.

“Ja nisam čovjek koji će vam reći mi smo lideri u odnosu na Hrvatsku iako prvi puta imamo trgovinski suficit, ali mi moramo još puno godina raditi da bismo dostigli životni standard Hrvata. Morate pogledati sve. Hrvatska i dalje ima veći BDP nego mi, više proizvode. I da ostavimo po strani turizam i sve drugo. I bez turizma mi ne bismo lako stigli Hrvatsku, ali ih pristižemo. I ja očekujem da mi možemo, ukoliko budemo vrijedno i marljivo radili, ukoliko budemo dobro radili u narednih petnaest godina možemo stići Hrvatsku. Oni danas imaju oko 850 eura prosječnu plaću, a mi očekujemo da za tri mjeseca prosječna plaća u Srbiji bude oko 510 eura.

Prije je bila ogromna razlika, oni su imali 830, a mi 330 eura prosječnu plaću. Njihovi troškovi života su puno veći; 500 eura u Srbiji vam vrijedi kao negdje 1080 eura u Njemačkoj u smislu troškova života. Mi se želimo natjecati s onima koji su ispred i koji su bili ispred nas stotinama godina. Hrvatska je bila dio Austrougarske monarhije, a mi smo bili pod Turcima, ali mi danas ubrzano napredujemo i to je naš cilj”, ustvrdio je Vučić.

Predsjednik Srbije je spomenuo i da mu je u ekonomskom smislu jedan od najdražih srpskih političara Milan Stojanović, premijer Kraljevine Jugoslavije od 1935. do 1939. godine, ali da neće govoriti o njegovom političkom djelovanju budući da se često sastajao s Antom Pavelićem.

Predsjednik Srbije Hrvatsku u videu spominje s početkom na 13:00: