Published On: Fri, Dec 8th, 2017

SAD će deportirati muškarca optuženog za sudjelovanje u srebreničkom masakru

Muškarac iz Ohia optužen da je bio pripadnik paravojne policije koja je sudjelovala 1995. u srbijanskom masakru 8.000 bošnjačkih muslimana u Srebrenici bit će deportiran iz SAD prema sporazumu o priznanju krivnje u četvrtak na američkome Saveznom sudu. Vlada SAD optužila je prošle godine Olivera Dragića u Akronu, Ohio kada je otkriveno da je bio pripadnik specijalnih postrojbi u Bosni i da je na prijevaru ušao u Sjedinjene države kao izbjeglica, tvrdeći kako je bio žrtva rata.

Dragić (42) je jedan od nekoliko muškaraca u sjevernom Ohiu koje su tužitelji optužili posljednjih godina da su prikrivali svoju uključenost u rat u Bosni prigodom ulaska u SAD. Dragić je priznao lažne iskaze, no poriče kako su on i njegove policijske postrojbe sudjelovale u ratnim zločinima blizu Srebrenice 1995., rekao je Dragićev branitelj Darin Thompson.

Tijekom rata u Bosni 1992. do ’95. oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka ubile su postrojbe bosanskih Srba pod zapovjedništvom bivšeg generala Ratka Mladića u Srebrenici u srpnju 1995. i to je najgore masovno ubojstvo na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata. Vlada SAD-a navodi kako je Dragićeva paravojna policija bila razmještena okolo Srebrenice kako bi pronašla preživjele i spriječila njihov bijeg, javlja Hina.