Subota, 25 svibnja, 2024

TKO VODI BRITANSKU VANJSKU POLITIKU: Je li SuperArminka iz druge galaksije odradila 007?

Must Read

Gotovo potpuno neprimjetno u lokalnim medijima prošla je činjenica da je tijekom ovosedmične posjete ministra vanjskih poslova Velike Britanije Williama Haguea Sarajevui Balkanu u njegovoj delegaciji bila i Bosanka dr.. Arminka Helić, viša savjetnica i zamjenica šefa kabineta tog visokog britanskog dužnosnika, koju u Londonu smatraju vrlo utjecajnom.

Jedini koji je spomenuo dolazak iznimno uspješne Arminka Helić u rodnu zemlju bio je visoki predstavnik Valentin Inzko koji je u svojim dnevničkim zapisima u sarajevskom “Dnevnom avazu” kratko istaknuo da mu je “osobito drago što je u izaslanstvu bila i zamjenica šefa kabineta Arminka Helić” . 

“Arminka je kao izbjeglica došla u Englesku, završila niz prestižnih škola i sveučilišta i počela raditi kod engleskog ministra vanjskih poslova u opoziciji. Taj isti političar Hague sada je ministar i nije zaboravio iznimno talentiranu suradnicu Arminka. Kao iu slučaju Borisa Nemšića, pitao sam se da li bi Arminka mogla dobiti posao u nekom od ureda u Sarajevu. Nažalost, nisam tako siguran “, komentirao je Inzko.

Utjecajni britanski mediji često napominju kako je Helić, inače vanjskopolitički stručnjak i član Konzervativne stranke Velike Britanije, iznimno utjecajna kod Haguea.

Ona je bila i vođa Izbornog stožera Williama Haguea, a već godinama je u britanskoj Konzervativnoj stranci. Uglavnom ne zaboravljaju spomenuti da je ova svršenica Oxforda “plavookabosanska muslimanka” koja je u Veliku Britaniju stigla tijekom “krvavih etničkih sukoba u devedesetima”. Često je tretiraju kao “muslimansku emigrantice”. Ovakve stavove pojedini britanski mediji nazvali su mračnim podmetanjima Hagueu.

Štoviše, “The Telegraph” je Helić nedavno svrstao među 100 najutjecajnijih ljudi u Konzervativnoj stranci i među utjecajnim ljudima uopće u britanskoj politici.

Također, tamošnji mediji tvrde da se stavovi Arminka Helić često mogu prepoznati u istupima britanskog šefa dipomatije, te da se oni “nad njim nadvijajupoput sjenke”. Navodno je zbog Helić Hague promijenio i stavove u vezi s Izraelom, kritizirajući
izraelske napade na Libanon 2006. kao nesrazmjernu uporabu sile.

Otkriće da je Helić suradnica Haguea u svibnju 2010. godine je izazvalo šok u Srbiji.
Toliko da je sklopljena cijela konstrukcija o tome da se “razvija pravi bošnjački lobi” u novoj britanskoj vladi konzervativca Davida Camerona.

Srbijanski mediji su tada tvrdili da bi bošnjački lobi koji, navodno, predvodi Helić mogao imati veliki utjecaj na britansku politiku prema Bosni i Hercegovini. Štoviše, sve se dovelo u vezu s tadašnjom snažnom porukom ministra Haguea da “Europa treba pokazati mišiće u BiH” i da će se ta “zemlja zauzeti za sankcije protiv onih političara koji podrivaju bosansku državu”.

Nije isključeno da se Helić dovede u vezu is najnovijim porukama Haguea da “BiH može biti članica Europske unije samo kao jedinstvena i suverena država” i da oni koji drugačije misle “neće biti naši partneri”.

Helić je u listopadu 2008. godine bila u izaslanstvu Konzervativne stranke koja se susrela s tadašnjim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH dr.. Harisom Silajdžićem.

Ime Arminka Helić spomenuto je iu depeši američkog veleposlanstva u Londonu od 28. listopada 2008. godine, koju je objavio Wikileaks. Tamo jeistaknuto da je Velika Britanija lobirala za daleko snažniju ulogu EU kada je riječ o BiH jer su smatrali da je situacija u ovoj zemlji prilično loša.

U depeši je istaknuto i da je svoje mišljenje o BiH iznijela i Arminka Helić, savjetnica Williama Haguea, koja je dodala “da bi bilo od velike pomoći da se Amerika više angažira na Balkanu kako bi stvari krenule naprijed”.

Dr.. Arminka Helić je kćerka Džemka i Rasima Helića iz Gračanice, u Tuzlanskom kantonu.

Arminka ima četiri sestre koje žive u Tuzlanskom kantonu i sve su napravile uspješne karijere. Jedna od njih je ugledna tuzlanska sutkinja Vildana Helić. Također, jedna od Arminkinih sestara je i ugledna profesorica dr.. Nizama Salihefendić, koja predaje na Medicinskom fakultetu u Tuzli.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -