Published On: Sri, kol 26th, 2015

S ČIME BiH IDE U BEČ: Pripremljeno devet projekata, dva prioritetna

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na sjednici usvojilo materijal s kojim će nastupiti izaslanstvo BiH na Konferenciji zemalja zapadnog Balkana u Beču 26. i 27 kolovoza.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na konferenciji za novinare nakon sjednice kazao je da je materijal podijeljen u dva seta koji se odnose na projekte u oblasti transporta i energetike.
Naveo je da će u oblasti transporta biti predstavljena dva projekta koji su već dogovoreni za ovu godinu – most na dionici autoputa 5C na relaciji Svilaj – Odžak i most na dionici autoputa Banja Luka – Gradiška.
Za most između Svilaja i Odžaka, koji će biti dug 660 metara, BiH će dobiti 22 miliJUna eura, a ukupna investicija procijenjena je na 109 miliJUna eura.
Okvirno vrijeme za realizaciju ovog projekta je od sredine 2016. do kraja 2017. godine i on će biti rađen zajedno s Hrvatskom.
Za izgradnju mosta na autoputu Banja Luka – Gradiška BiH će dobiti grant od 6,8 milijuna eura od ukupno procijenjenih 34 milijuna eura potrebnih za realizaciju projekta.
Izgradnja mosta planirana je 2017., a most treba biti završen do kraja 2018. godine.
Za oba ova projekta postoji pisana saglasnost i BiH i Hrvatske i oni bi trebalo da u potpunosti budu potvrđeni na bečkoj konferenciji.
BiH će u oblasti transporta predložiti i projekat izgradnje dijela Jadransko-jonskog puta kroz BiH u dužini od 117 kilometara.
Kako je kazao Zvizdić, riječ je o veoma prihvatljivoj cijeni izgradnje tog puta i prihvatljivim rokovima izgradnje od dvije godine.
“Imamo definirane dvije spojne točke s Hrvatskom i Crnom Gorom. Put bi se u dužini od 21 kilometra preklapao s autoputem 5C što bi značajno smanjilo troškove izgradnje. Za ovaj projekat tražit ćemo odmah oko 14 milijuna eura za pripremu projektno-tehničke dokumentacije i izradu potrebnih studija zaštite okoliša, kako bi bili spremni da u 2016. ili 2017. krenemo s realizacijom ovog za BiH izuzetno važnog projekta, koji je jednakog stupnja važnosti kao i autoput na koridoru 5C”, kazao je Zvizdić.
Dodao je da bi izgradnjom ova dva autoputa BiH bila izvanredno regionalno i infrastrukturno povezana.
Prema njegovim riječima, ostali projekti koji se odnose na transport su iz osnovne mreže – tri dionice autoputa Odžak – Doboj Jug, Tarčin – Konjic i Mostar- Sjever Počitelj u ukupnom iznosu od 1,1 milijardu eura.
Također, tu je i obnova željeznice na koridoru 5C na relaciji Sarajevo – Podlugovi sa zahtjevom da bude financirana sa 23 milijuna eura, daljnja realizacija razvoja Master plana razvoja zračnih luka u iznosu od 35 milijuna eura, rehabilitacija plovnog puta Save u iznosu od 21 milijun eura i izgradnja i proširenje Luke Brčko u iznosu od 20 milijuna eura.
“Tako bi ostalih pet projekata iz osnovne mreže imali ukupnu vrijednost koju mi tražimo da bude financirana do 2023., a završena do 2030. godine 1,25 milijardi eura”, kazao je Zvizdić dodajući da će dio sredstava BiH dobiti kao grant, dio za daljnju pripremu projektno-tehničke dokumentacije, a dio su krediti pod izuzetno povoljnim uvjetima.
Drugi set materijala, kako je dodao, odnosi se na energetske projekte. Tu će se insistirati, odnosno predložiti dva projekta. Prvi je 400 kilovoltni dalekovod u dužini od 122 kilometra koji povezuje Srbiju, BiH i Crnu Goru. On treba biti izgrađen u razdoblju 2017., odnosno 2018. do 2023. godine. Ukupna vrijednost tog projekta je 66 milijuna eura, od čega zbog najveće dužine koja prolazi kroz Srbiju, na tu državu otpada 47 milijuna, a na BiH i Crnu Goru po oko devet milijuna eura.
Projekt znači interkonekciju BiH sa Srbijom i dalje s Rumunjskom, Bugarskom i svim drugim elektrodistributivnom mrežama.
“Drugi projekt koji je izuzetno važan u energetskom smislu jeste jadransko-jonski plinovod. Mi tražimo da u skladu s ranije potpisanim sporazumima jadransko-jonski plinovod tranzitno prolazi kroz BiH i to je suština i najvažniji dio našeg zahtjeva”, kazao je Zvizdić./Fena/HMS/

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare