Ruski zviždač otkriva: Rizik od državnog udara raste

 

Rizik od državnog udara ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) protiv predsjednika Putina raste svaki tjedan kako se rat u Ukrajini nastavlja, rekao je zviždač iz samog vrha ruske obavještajne službe, prenosi Guardian.

Zviždač tvrdi da su kaos i nezadovoljstvo zahvatili sigurnosne službe nakon neuspjele ruske invazije na Ukrajinu.

To je najavio Vladimir Osechkin, prognani ruski aktivist i osnivač grupe za ljudska prava, koji tvrdi da anonimni ruski obavještajac sve to piše u pismima koja dobiva i koja je objavio.

Osechkin je za Times rekao da je rizik koji su obavještajci preuzeli da progovore znak njihovog rastućeg bijesa na Putina i nezadovoljstva sankcijama koje utječu na agente FSB-a koji više neće moći ići na odmor u svoje vile u Italiji i odvesti svoju djecu u Disneyland Pariz.

Govoreći iz svog doma u Francuskoj, gdje živi u egzilu od 2015., Osechkin je rekao:

– Putin već 20 godina stvara stabilnost u Rusiji. Službenici FSB-a, policajci, državni tužitelji, ti ljudi unutar sustava, mogli bi živjeti jako dobro. Ali sada je sve nestalo. Oni prepoznaju da je ovaj rat katastrofa za gospodarstvo, za čovječanstvo. Ne žele se vratiti u Sovjetski Savez. Svaki tjedan kako se ovaj rat nastavlja povećava se mogućnost pobune svih ovih neistomišljenika u sigurnosnim službama.