Published On: Sub, sij 13th, 2018

RUSKI EKSPERTI SRBIMA: “SAD vas žele okrenuti protiv Rusije, pazite se pete kolone i nezavisnih medija”!

Pokušaji američkih demokrata da Srbiju okrenu protiv Rusije bitće “slomljeni” ako naše dvije zemlje nastave jačati svoje povjesne, kulturne a, prije svega, ekonomske veze, smatraju ruski analitičari. Kako dodaju, upravo jačanje suradnje u svim sferama jeste najbolji način da se odgovori na namjere Senata da borbu protiv utjecaja Rusije počne u Srbiji, piše beogradska redakcija ruske novinske agencije Sputnjik.

Prema riječima ruskih eksperata, „Rusija u Srbiji vlada ogromnim povjesnim kapitalom – simpatijama većeg dijela stanovništva, i to je njena prednost u regiji u odnosu na Washington i Bruxelles“.

Informer piše kako su demokrate u Vanjskopolitičkom odboru Senata SAD pozvale Washington da posveti veću pažnju Srbiji kao važnoj zemlji regije i odobri veća sredstva za pomoć radi obrane od „zloćudnog ruskog utjecaja”.

Demokrate smatraju i da je zemljama poput Srbije potrebno i doslijednije američko diplomatsko angažiranje, da američki dužnosnici trebaju češće posjećivati Srbiju.

List smatra da je namjera Amerike ulagati veća sredstva u nevladin sektor i u neovisne medije.

– Najinteresantniji dio u tom američkom izvještaju je njegov sam početak, točnije njegov naslov – “Putinov asimetrični napad na demokraciju u Rusiji i Europi: Implikacije na nacionalnu sigurnost SAD”.
Rusija se optužuje za asimetrični napad na Sjedinjene Države. To znači da SAD priznaju da napadaju Rusiju, ali Rusiju optužuju za asimetrični odgovor. Međutim, u izvještaju koji ima oko 200 stranica, ne govori se samo o Rusiji, nego i o onim zemljama u kojima Rusija uživa poštovanje i povjerenje. Jedna od takvih zemalja je i Srbija. Kada se Amerikancima nešto sviđa oni to nazivaju napretkom demokracije, a kada im se ne sviđa onda kažu da u tim zemljama nema demokracije. Ako se Rusija nekome sviđa, to onda znači da se Amerikancima ta zemlja apriori ne sviđa. I zbog toga oni ne udaraju samo na Rusiju, nego i na one zemlje koje su povjesno i u svakom drugom pogledu saveznici Rusije. Zbog toga Amerikanci pritiskaju Srbiju – kaže za Sputnjik Aleksandar Domrin, doktor pravnih znanosti, stručnjak za Ameriku i profesor Više škole za ekonomiju.

Ekspert upozorava da SAD nastavljaju s pokušajima destabilizacije Srbije, financirajući petu kolonu, koja želi prekinuti povjesne i prijateljske veze s Rusijom.

– Takvih snaga ima u vašoj zemlji i Amerikanci stavljaju ulog na njih, igraju na tu kartu. Isto to su oni radili i u Ukrajini. Što može uraditi Rusija? Naravno, Rusija se ne namjerava nadmetati sa Amerikancima u financiranju nevladinih organizacija, na koje je prvobitno računala američka elita. Važno je da ne dopustimo da se prekinu naše povjesne veze i odnosi koji postoje između naših zemalja. Jednostavno, potrebno je ojačati, prije svega, našu ekonomsku suradnju, kulturnu suradnju i sve druge veze, ali ne stavljati ulog na tamo neku petu ili šestu kolonu u Srbiji – smatra Domrin.

Pavel Kandelj, šef sektora etno-političkih konflikta na Institutu Europe Ruske akademije znanosti kaže da Amerikanci planiraju aktivirati svoje prisustvo na Balkanu i da ih nervira – uostalom kao i Bruxelles – utjecaj Rusije u tom regionu.

– Postoje oni koji žele ojačati prisustvo Amerike na Balkanu. Vjerojatno će to i biti učinjeno. Ako govorimo o tome koliki je realan uticaj Rusije na Balkanu, mora se priznati da je on daleko manji od onoga što Washington i Bruxelles pokušavaju sada predstaviti, ali Rusija vlada ogromnim povjesnim kapitalom – simpatijama većeg dijela stanovništva. I u tom smislu, utjecaj Rusije postoji i on je očigledno veći od ekonomskog i političkog prisustva u regiji. Amerikanci se nadaju da mogu pobijediti taj povjesni kapital, ubrizgavajući novac u nevladin sektor i neovisne medije, ali ja nisam siguran da je to moguće. Bilo bi, naravno, dobro ako bi Rusija ojačala prisustvo u srpskom informacijskom prostoru, ali Moskva se novcem ne može nadmetati ni s Bruxellesom, ni s Washingtonom. Međutim, Rusija ima prednost, koju nemaju njeni protivnici: njoj se u Srbiji više vjeruje i stoga ima manju potrebu  ulagati u razvoj svojih medija – kaže Kandelj.

Sputnjik podsjeća da se u Izveštaju američkih demokrata obrađuje utjecaj Kremlja na 19 zemalja i govori o „metodi obrane”, a u zaključcima o Srbiji se navodi da je Srbija ključna u regiji i da bi borba protiv “malignog utjecaja Rusije” u ovom dijelu Europe trebalo početi upravo u Beogradu.

Radi se o izveštaju Bena Kardina, najviše rangiranog demokrate u Vanjskopolitičkom odboru Senata. Republikanci nisu podržali izveštaj, ali nisu ni osporili njegove zaključke. U izveštaju koji ima 200 strana, osam je posvećeno Srbiji./SB/HMS/