Published On: Sri, kol 17th, 2022

Ruska ambasada u BiH širi teoriju da NATO sprema okupaciju te zemlje. Islamski dio BIH je konsterniran

Mandat EUFOR-a u BiH svake godine mora produžiti Vijeće sigurnosti UN-a, a pojavile su se pretpostavke kako bi Moskva u studenom ove godine na to mogla staviti veto kao rezultat globalnog sukoba sa zapadom zbog rata u Ukrajini. Iz NATO-a su ranije potvrdili kako razmatraju i takav scenarij te razvijaju planove koji će osigurati da u BiH ne bude sigurnosnog vakuuma, posebice u svjetlu krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu.

Puzeća NATOizacija BiH

Ruska je diplomacija sada je sve to opisala kao “propagandnu galamu” čiji je krajnji cilj dovesti NATO u BiH. “Izgleda da pojedine zapadne države, prije svega SAD i Velika Britanija, pripremaju teren za puzeću ‘NATOizaciju’ BiH. To se nikako ne radi u interesu jačanja unutarnje sigurnosti u BiH, koja, kako sami zapadnjaci napominju, nije ugrožena, već radi geopolitičke dominacije”; stoji u ruskoj izjavi.

Dodaje se da “ne isključujemo provokacije kojima će se dokazati ‘slabost’ EUFOR-a i potreba njihove zamjene okupatorskim trupama NATO-a”. Ocijenili su kako je stanje u BiH stabilno te da stoga nije bilo potrebno ni da Njemačka šalje svoje vojnike kao pojačanje EUFOR-u, a posebice odbacuju pozivanje na rizike proistekle iz rata u Ukrajini. Vlastima u BiH uputili su poziv da ne sudjeluju u “nametnutoj igri označenim kartama”.

Odgovor Sarajeva

Na to je ubrzo reagirala ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković koja je Rusima odgovorila kako NATO snage nisu nikakav okupator, a da BiH ima pravo provoditi svoje odluke pa tako i one da postane članicom Alijanse.

“Od Ruske Federacije, kao i od svih država, koje su jamci Dejtonskog sporazuma, očekujemo da se suzdrži od bilo kakvih izjava koje ne doprinose miru i stabilnosti, uključujući i spominjanje neidentificiranih ‘provokacija’ te očekujemo da podrže funkcioniranje države u skladu s Ustavom i zakonima, a u interesu građana”, izjavila je Turković.

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Izmetbegović
Izmetbegović
1 mjesec prije

GDJE SU NESTALI UJKO MAČEK, ODRONI… 😆 😆 😆 JUČE I ENGLEZI PODRŽALI ŠMITA… VELIKA JE PANIKA I ŠOK U POT,URI,ČKOM POJASU GAZE… 😆 Vratite se odroni, ujke i ostale pot,uri,ce, bićemo nježniji.. Ipak ste vi bivši kršćani, nekad ste išli u crkvu, molili Oče naš… Pišite nam…

Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
1 mjesec prije

Hahahahaha legendo….Evo Ja viđoh danas ‘ kiseljak’ bio je vrlo kratak I nejasan 😅😅😅😅

Silovana Ajša
Silovana Ajša
Šta ti kažeš na ovo?  Kresimir !.!!
1 mjesec prije

IŠLJAMski dio biH konsterniran, dobra