Published On: Uto, sij 12th, 2021

RUSIJA Sudac traži zatvorsku kaznu za Alekseja Navalnog

Ruski sudac u utorak je zatražio da kritičar Kremlja Aleksej Navalny bude osuđen na zatvorsku kaznu u odsustvu jer je prekršio odredbe uvjetne kazne koju je ranije služio, i zbog ostalih prekršaja, pokazali su sudski dokumenti u utorak.

Navalny, jedan od vodećih kritičara predsjednika Putina, prebačen je zrakoplovom u Njemačku u kolovozu prošle godine nakon što se onesvijestio u zrakoplovu, u onome što Njemačka i druge zapadne zemlje navode da je bio pokušaj njegovog ubojstva živčanim agensom novičok, prenosi Fena.

Ruska Savezna zatvorska služba (FSIN) prošlog mjeseca mu je naredila da se odmah vrati zrakoplovom iz Njemačke, gdje se oporavljao, i da se prijavi njenom moskovskom uredu, ili će biti zatvoren ako se ne vrati na vrijeme.

Služba ga je optužila da je izbjegao uvjetnu kaznu koju služi pod presudom koja datira iz 2014., i izbjegavanje nadzora ruskih kaznenih inspekcijskih vlasti. Navalni tvrdi da je prvobitna presuda protiv njega bila politički motivirana.

U utorak je sudska baza podataka pokazala da su vlasti zatražile da uvjetna kazna bude poništena, otvarajući mogućnost zatvorske kazne umjesto toga.

– Putin je tako bijesan što sam preživio trovanje da je naredio FSIN-u da me tuži sudu i da moja uvjetna kazna bude preinačena u zatvorsku – objavio je Navalny u tweetu.

Njegova glasnogovornica Kira Jarmiš optužila je ruske vlasti da pokušavaju zastrašiti Navalnog kako se ne bi vratio u Rusiju, iako se on namjerava vratiti u zemlju i sudjelovati na parlamentarnim izborima u rujnu sljedeće godine.

Ruske vlasti tvrde kako nema nikakvih dokaza da je on otrovan i negirale su da su mu pokušale naškoditi. Kremlj je saopćio da se Navalny može vratiti u Rusiju bilo kada poput bilo kojeg ruskog građana, prenosi Reuters./HMS/