Published On: Uto, sij 12th, 2021

POGLED OD MILIJUN DOLARA: Posjetili smo brutalno lijep planiranski dom “Jure Franko”

Pod grebenom koji vodi do vrha Trebevića ugnijezdio se fanatastični slovenski planinarski dom “Jure Franko” s pogledom od millijun dolara.

Za samo dva sata vožnje od Mostara sat i po hoda od hotela Pino Nature ili dva sata hoda od izlazne stanice žičare, možete stići do ovog doma s čije se drvene terase pruža nestvaran pogled na grad i četrnaest okolnih planina Via Dinarice:

Jahorinu, Zelengoru, Velež, Treskavicu, Visočicu, Bjelašnicu, Igman, Prenj, Čvrsnicu, Cincar, Vranicu, Bitovnju, Vlašić i Ozren.

Prednost ovog planinarskog doma je i u činjenici što u njega možete doći a da uopće ne ulazite u Sarajevo ne zato što toliko mrzite Sarajevo koliko volite vlastita pluća.
Foto: Raza Mešanović
Foto: Dado Veron
Foto: Dado Veron
Foto: Dado Veron
Foto: Raza Mešanović
Foto: Raza Mešanović

Vlasnik Juvan Primož je odabrao lokaciju do koje se ne može doći automobilima, želeći da njegovi gosti odmore od buke. Parkirajte svog limenog ljubimca nedaleko od Napretkovog doma i krenite u šetnju prateći putokaze. Do doma vam treba sat i po vremena šetnje. Dovoljno daleko, ali vrijedi svakog koraka. Kada se kroz gustu borovinu markiranom makadamskom stazom ispenjete na vrh malog brežuljka, pred vama će se ukazati nestvaran pogled.

Foto: Dado Veron

Tamo je drvena koliba sa velikim prozorskim oknima na isturenom dijelu planine, i kao na dlanu ponuđena suncu velika terasa na kojoj imate osjećaj kao da lebdite iznad grada. U danima kada smog prekrije grad, imate osjećaj kao da ste na plaži, a pred vama more.

Foto: Dado Veron

Dom je dobio ime po legenadarnom sunarodnjaku vlasnika Juri Franku, jednom od omiljenih skijaša koji je na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine osvojio srebrenu medalju u veleslalomu. Iz dragosti prema njemu Sarajlije su tada držale parole: “Volimo Jureka više od bureka”.

U predivnom pogledu koji obuhvata grad u podnožju i planinske motive može se uživati i danju i noću, u svako godišnje doba.

Burek; Foto: Facebook
Čorba
Musaka
Foto: Raza Mešanović

Gosti se u domu mogu okrijepiti čorbom, ili popiti toplo piće i vodu sa jednog od trebevićkih izvora, te skupiti snage da se ispenju na vrh Trebevića.

Foto: Dado Veron

Svako onaj ko ne mogne odoljeti šarmu kolibe i pogleda, može se ugodno smjestiti i prenoćiti u domu koji nudi smještaj za maksimalno petnaest osoba.

Pogled noću sa terase doma je čista magija. Dom je i pet-friendly, pa slobodno možete povesti i kućnog ljubimca sa sobom.