Published On: Uto, lis 20th, 2020

Rusija otvara ured u Srbiji s ciljem jačanja vojnih veza

Rusija je ovlastila svoje ministarstvo obrane da otvori ured u Srbiji, otkrivaju vladini dokumenti u vrijeme kad Moskva nastoji ojačati vojne veze sa saveznikom na Balkanu unatoč tome što Beograd teži ulasku u Europsku uniju.

Srbija je prošli mjesec obustavila vojne vježbe sa stranim vojnicima na šest mjeseci, a kao razlog je navela pritisak EU da se povuče iz zajedničkih vježbi s Rusijom i Bjelorusijom.

U uredbi ruske vlade od 15. listopada koju je potpisao premijer Mihail Mišustin navodi se da će šef predloženog ureda pomagati u rješavanju vojnih i tehničkih pitanja vezanih uz suradnju Rusije i Srbije.

Sporazum, kada ga potpišu obje strane, osigurat će ruskom dužnosniku u Srbiji pravo posjećivanja srbijanskih divizija koje koriste rusko oružje i vojnu opremu pod uvjetom da se njegov posjet najavi i osigura pristanak.

Srbija nije htjela komentirati ovaj potez

Dužnosnici srbijanskog ministarstva obrane nisu odmah bili dostupni za komentar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija, čije se naoružanje zasniva na bivšoj sovjetskog tehnologiji, posljednjih godina je od Rusije nabavljala borbene avione MIG-29, helikoptere, tenkove i oklopna vozila.

Srbijanska vojska je 10. listopada izvela veliku vojnu vježbu i demonstrirala uporabu oružja ruske proizvodnje, uključujući protuzračni sustav Pancir. Također je predstavila borbene dronove koje je nedavno nabavila iz Kine.

Srbija održava osjetljivu ravnotežu između ambicije za ulaskom u EU i njezinih povijesnih veza s Rusijom i Kinom koje podržavaju što ne priznaje neovisnost Kosova, svoje bivše južne pokrajine.

Rusija s druge strane želi zadržati geopolitički utjecaj na Srbiju, a signal za to je otvaranje ureda ministarstva obrane.