Rusi se spremaju na bijeg iz Hersonske oblasti prema Krimu

Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine danas je objavio da se proruske vlasti u još uvijek okupiranim dijelovima Hersonske oblasti pripremaju za odlazak.

Proruski dužnosnici koje je postavila Moskva u okupiranim gradovima Oleškiju i Skadovsku “pripremaju se na bijeg” prema okupiranom Krimu u strahu od ukrajinske protuofenzive, objavio je Glavni stožer ukrajinske vojske.

Podsjetimo, ruske snage su se potkraj prošle godine povukle iz okupiranog Hersona, u kojeg su potom ušli ukrajinski vojnici. /HMS/

Zamjenik šefa ukrajinskih obavještajaca otkrio detalje ukrajinske protuofenzive

Zamjenik šefa ukrajinske vojne obavještajne službe kaže da će proljetna protuofenziva njegove zemlje imati za cilj “zabiti klin” između Krima i kopnene Rusije.

“Svrha naše protuofenzive je osloboditi sve okupirane teritorije Ukrajine – uključujući Krim. Nećemo stati dok svoju zemlju ne vratimo u granice iz 1991. godine”, rekao je Vadim Skibitski.

Rekao je da će jedan od vojnih ciljeva protuofenzive, planirane za proljeće, biti “zabijanje klina u rusku frontu na jugu – između Krima i kopnene Rusije”. Skibitski je dodao da bi ukrajinska vojska mogla gađati ruske aerodrome ili skladišta raketama i topničkim sustavima.

“Moguće je da uništimo skladišta oružja ili vojne opreme na ruskom teritoriju, na primjer oko grada Belgoroda. Napadi na Ukrajinu će biti pokrenuti odatle”, rekao je.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski više je puta rekao da Kijev želi vratiti Krim./HMS/