Nedjelja, 26 svibnja, 2024

RUŠENJE VLASTI: SDA krenuo u “protunapad“ u Sarajevu i Zenici

Must Read

Nakon što je, barem privremeno blokirala smjenu svojih ministara iz državne i federalne Vlade, Stranka demokratske akcije (SDA) krenula je u “protunapad“ i u županijama, piše Večernji list.

Nakon tri mjeseca

Samo tri mjeseca nakon što je uz pomoć SBB-a i nekoliko drugih stranaka uspio izbaciti SDA iz vlasti u Sarajevskoj županiji, kao i u Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj i Unsko-sanskoj županiji, SDP-u sada prijeti prelazak u oporbu u barem dvije od ovih županija.

Već tjednima iz SDA dolaze tvrdnje kako oni imaju osigurane potpise većine od 35 zastupnika u Parlamentu Sarajevske županije za smjenu SDP-ove Vlade.

Provjeru istinitosti ovih tvrdnji imat ćemo već danas, kada se održava redovito zasjedanje županijske skupštine. Kao prva točka dnevnog reda današnje sjednice najavljeno je donošenje zaključka o utvrđivanju termina održavanja zasjedanja skupštine o prijedlogu za glasovanje o nepovjerenju Vladi Sarajevske županije.

Ovaj prijedlog za smjenu sadašnje Vlade koju čine ministri i premijer iz SDP-a te ministri iz SBB-a, potpisalo je 13 zastupnika iz SDA, Stranke za BiH, Bosanske stranke (BOSS) te samostalni zastupnik Enes Zeković.

U obrazloženju za smjenu Vlade naveli su brojne razloge, a između ostaloga, jer je, kako tvrde, izazvala pravni i administrativni kaos, donošenje odluka i zakona koji nisu sukladni Ustavu i drugim pravnim propisima, a potpisnici smatraju da aktualnoj Vladi nedostaje vizije i hrabrosti za rješavanje nagomilanih problema.

Za sada je neizvjesno hoće li i gdje SDA osigurati nedostajućih pet glasova za smjenu SDP-ove Vlade u Sarajevu. Uz dvije neovisne zastupnice koje su napustile SDP, Hanku Vajzović i Miru Jurić, moguće je da računaju na Nermina Pećanca iz SDU-a, inače velikog kritičara SDP-a, kao i Zaima Backovića iz BPS-a. Neizvjesno je i glasovanje Damira Čardžića iz Narodne stranke Radom za Boljitak, te Danisa Tanovića i Peđe Kojovića iz Naše stranke.

Sarajevo pa Zenica

Osim Sarajeva, smjena vlasti priprema se i u Zeničko-dobojskoj županiji. Oba „protunapada“ SDA je planirao provesti nakon lokalnih izbora. No, očito je došlo do promjene plana pa je moguće da će SDP-ova Vlada morati proći test povjerenja i u Skupštini Zeničko-dobojske županije.

Zahvaljujući glasovima SDP-a, SBB-a, HDZ-a BiH i Narodne stranke Radom za boljitak, županijska Vlada u Zenici do sada je uživala uvjerljivu potporu 20 od ukupno 35 zastupnika.

U SDA tvrde da imaju većinu za smjenu Vlade, a to bi onda moglo značiti da je Narodna stranka Radom za boljitak uskratila potporu Vladi.

Takav rasplet nije neočekivan ako se zna da na federalnoj razini savez SDA i Narodne stranke Radom za Boljitak nije došao u pitanje te da je potporu SDP-u u pojedinim županijama “Boljitak“ pružio očekujući dogovor s ovom strankom i na federalnoj razini.

Kako je takav dogovor do sada izostao, nije isključeno da se i na županijskoj razini stvaraju novi savezi.(Dnevnik.ba)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -