Nedjelja, 26 svibnja, 2024

RUMENKO: Smijenite me ako možete

Must Read

SARAJEVO – Država Bosna i Hercegovina je u opasnosti i važno je da se u sljedećem razdoblju svi zajedno, sve stranke probosanskohercegovačke orijentacije, pokušamo bolje organizirati kako bismo što efikasnije branili BiH, izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović za Dnevni avaz.

Dodao je da većina ključnih aktera na međunarodnoj sceni podržava BiH te da “imamo razloga da budemo optimisti po pitanju njezinog opstanka, ali da moramo biti veoma oprezni jer očigledno postoje snage koje žele razoriti Bosnu i Hercegovinu”.

Smatra da je nedavna izjava predsjednika Skupštine Srbije u kojoj je RS nazvao državom, zbog koje mu je uputio protestno pismo, neprihvatljiva za BiH, a vjeruje i za EU i SAD.

– Takve izjave ne doprinose povratku povjerenja u regiji jugoistočne Europe. Nisu slučajno FBiH i RS nazvane entitetima, već upravo da se Bosni i Hercegovini očuva njezina unutarnja struktura nepodijeljene suverene države. Da je ustavotvorac u Daytonu htio da BiH bude sastavljena iz dvije države, on bi to i rekao, ističe Bećirović.

Na najavu SDS-a da će zbog pisma tražiti njegovu smjenu u Parlamentarnoj skupštini BiH, odgovara da svi koji se bore za BiH sigurno neće posustati u toj borbi.

– Ako SDS ima parlamentarnu većinu da može smjenjivati sve one koji se bore za BiH u Parlamentu, onda neka to probaju napraviti, poručio je Bećirović.

Podsjećamo, zastupnica SDS-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević najavivši da ova stranka zatražiti smjenu zamjenika predsjedavajućeg ovog doma Denisa Bećirovića zbog kršenja ustavnih ovlaštenja.

– Republika Srpska, po svojim ustavnim ovlaštenjima, jeste država u okviru složene zajednice BiH. RS ima mnogo snažnija ustavna ovlaštenja od država članica SAD, navela je Pandurević i dodala kako Bećirević nema prava da šalje pisma u ime Zastupničkog doma, bez suglasnosti Kolegija ovog doma, jer time krši Ustav BiH.

Pandurević smatra kako ”političari kao što je Bećirović nastoje da, zbog svoje mržnje, naruše dobrosusjedske odnose”.

-Vrijeme je da se riješimo političara koji ovu zemlju vuku unazad, narušavajući dobrosusjedske odnose u regiji, rekla je.

Bećirović je uputio otvoreno pismo predsjedniku Skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću, koji je tijekom obraćanja novinarima Republiku Srpsku oslovljavao kao državu i zemlju.
– Neugodno sam iznenađen činjenicom da ste, tumačeći radni sastanak s predsjedavajućim entitetskog parlamenta Igorom Radojičićem, bosanskohercegovačkom entitetu koji se zove Republika Srpska u više navrata javno dodijelili atribut „država“. Na taj način ste za jednu administrativno-teritorijalnu jedinicu Bosne i Hercegovine upotrijebili neustavan termin koji, uz to, i vrijeđa značajan dio bosanskohercegovačke javnost, navodi se u Bećirovićevu pismu.

bitno.ba | R. I.
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zamislimo da je ovako bilo s Miloševićem i Đukanovićem…

Zamislimo da je dakle, JNA bila daleko jača nego što je bila i da je preko noći okupirala Hrvatsku...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -