Published On: Pon, srp 4th, 2022

ROPSKA SVIJEST- Potrošačka košara i do 3.000 KM, građani se ne bune

Kako poskupljenjima nema kraja, tako će potrošačka košara do kraja ove godine, prema najavama udruženja za zaštitu potrošača, dostići vrtoglavih tri tisuće maraka. A žalbi građana na poskupljenja sve je manje.

Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u Bosni i Hercegovini, u ovoj je godini zaprimila više od 400 različitih žalbi potrošača, no iznenađujuće mali broj njih odnosio se na porast cijena u trgovinama i na benzinskim crpkama. Istraživali smo žive li dobro građani Bosne i Hercegovine, javlja BHRT.

Poražavajući su podaci da smo po siromaštvu na začelju u Europi kao i da nam više od 70 posto zaposlenih prima plaću do 700 maraka. I ova statistika se godinama ne mijenja, naprotiv samo je još gora.

I onda nas ne iznenađuju podaci Institucije ombudsmana gdje je navedeno da se građani najmanje žale upravo na poskupljenja kojima svjedočimo svaki dan. Ispod 10 posto žalbi upravo se odnosilo na rast cijena ili osnovnih životnih namirnica ili goriva, poručuju ombudsmani.

A šta nam se tek sprema na jesen? Potrošačka košara od 3 tisuće maraka.

„Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH u ovoj je godini primila više od 400 različitih žabi potrošača, no iznenađujuće mali broj njih odnosio se na rast cijena u trgovinama i na benzinskim crpkama“, priopćavaju obmudsmani.

“Ovdje s potrošačkog stajališta samo možemo poslati poruku da potrošačka korpa nekontrolirano raste. Dakle mi zaista moramo stati u obranu svojih interesa. Vrlo je moguće da će do nove godine portrošačka korpa biti 3 tisuće maraka. To je neizdrživo za svakoga”, smatra Marin Bago iz Udruge potrošača Fortuna.

Od 2014. godine do danas došlo je do pada građanskog aktivizma, što nije dobro, jasni su sociolozi te naglašavaju da građani ne žele prosvjedovati jer se boje posljedica glasa pobune.

“Mi nemamo građane, mi imamo etno podanike, imamo kleropodanike i imamo združenu mainuplaciju crkve i politike nad podanicima – građani se bune, a etno podanici nose ropsku svijest, svijest poslušnosti i konformizma i šute ma što radili protiv njih”, kaže sociolog Esad Bajtal.

Nestabilnost tržišta može se očekivati i u sljedećem periodu, poručuju ekonomisti, te dodaju da je trenutna situacija otvorila mogućnosti monopolistima da diktiraju i rade ono što žele.

“Kupac nije kralj, on je imperator. Znači kupac, odnosno, potrošači mogu uvjetovati određene stvari i blokirati određene procese ali na jedan fin tržišni način birajući kupnju negdje drugo”, smatra ekonomist Admir Čavalić.

I dok političari povećavaju sami sebi ionako visoke plaće, radnicima tek mrvice, a nekima čak ni to. Kao odgovor na ignorantski potez države Savez sindikat Bosne i Hercegovine najavljuje prosvjede s jedinim zahtjevom – da minimalna plaća bude 1.000 maraka. No hoće li i ovo biti dovoljno budući da samo za hranu izdvajamo više od 1.500 maraka?

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

U ovoj jadnoj BIH je veći problem za koga će se glasati ,a hoće li se moći živjeti i od čega e to nikoga nije briga .
E moj tupasti narode .

Đikan
Đikan
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Komunjara NJOFRA DUDEK Krivousti kad je dobil debile na prvim izborima je REKEL NAROD JE STOKA SITNOG ZUBA

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

Brčak ,stvarno si više naporan uvijek isto pišeš .

Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

Pot,ure BEZ IMENA ,je,bo te posranik muha,med

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

A ša bi sa 100 iljada radnih mjesta, kako rudari utihnuše- biće im bolje, a blebane ? Baviš se prekogranicom, a ovdje u bih kulučiš bez pardona ? Fukaro.