Published On: Pon, ožu 28th, 2022

Roman Abramovič i ukrajinski pregovarači imaju simptome trovanja

Ruski oligarh Roman Abramovič i ukrajinski mirovni pregovarači imaju simptome trovanja nakon što su se susreli u Kijevu ranije ovog mjeseca, piše The Wall Street Journal.

WSJ se za ovu informaciju poziva na izvore bliske oboljelima.

Nakon sastanka u glavnom gradu Ukrajine, Abramovič, koji je putovao između Moskve, Lavova i drugih pregovaračkih mjesta, kao i najmanje dva viša člana ukrajinskog pregovaračkog tima razvili su simptome koji uključuju crvene oči, stalno i bolno suzenje i ljuštenje kože na licu i rukama, prenosi Wall Street Journal.

Priču o simptomima trovanja kod više osoba potvrđuje i Bellingcat, nizozemsko udruženje istraživačkih novinara koje se specijaliziralo za factchecking.

“Bellingcat može potvrditi da su tri člana izaslanstva koji su sudjelovali na mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije u noći s 3. na 4. ožujka 2022. doživjela simptome u skladu s trovanjem kemijskim oružjem. Jedna od žrtava je ruski poduzetnik Roman Abramovič”, napisali su.

Krivi se tvrdolinijaše iz Moskve

Kako piše WSJ, za trovanje se krivi tvrdolinijaše iz Moskve koji su željeli minirati mirovne pregovore.

Abramovič i ukrajinski pregovarači se oporavljaju i životi im nisu ugroženi.

Osoba bliska Abramovichu rekla je da nije jasno tko je bio meta, a zapadni stručnjaci koji su istraživali incident rekli su da je teško utvrditi jesu li simptomi uzrokovani kemijskim ili biološkim agensom ili nekom vrstom napada elektromagnetskog zračenja.

Zelenskij tražio od Bidena da Abramovič ne bude pod sankcijama

Roman Abramovič, već se spominjalo, sudjelovao je na mirovnim pregovorima kao posrednik između zaraćenih strana. Navodno je osobno odnio poruku koju je Zelenskij uputio Putinu.

Abramovič je, kao i većina oligarha, završio pod sankcijama. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, kako je objavljeno prije pet dana, zamolio je predsjednika Joea Bidena u telefonskom razgovoru da ne nameće sankcije ruskom oligarhu Romanu Abramoviču jer bi se mogao pokazati kao koristan posrednik u mirovnim pregovorima s Moskvom, pisao je Wall Street Journal.

Kao rezultat toga Bijela kuća uvjerila je ministarstvo financija da ne nastavi s planovima da uvede sankcije Abramoviču, navode izvori upoznati sa situacijom.

Isti izvori navode da se Biden konzultirao sa Zelenskim o nizu sankcija, uključujući i onima u vezi s Abramovičem./HMS/

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
tabula
tabula
1 mjesec prije

Ovo je neko online trovanje? Tehnika napreduje. Ili je možda Abramovič kamuflirani KGB-ovac, pa otrovao dvojicu ukrajinaca, a sam odglumio da je otrovan. Simptomatično je da ovi Rusi svašta nešto imaju, ali su im otrovi prava katastrofa. Ili je možda u pitanju težak nedostatak mašte u zapadnoj propagandi.