Utorak, 25 lipnja, 2024

ROJS OD VENEZUELE: Od vozača autobusa do predsjednika države

Must Read

Zbog pojave novih malignih stanica Hugo Chavez morat će ponovo na operaciju. U slučaju da zbog bolesti bude morao otići s vlasti za novog predsjednika preporučio je svog zamjenika Nicholasa Madura. On je od 2006. ministar vanjskih poslova, a slovi kao pomirljiv i umjeren političar. Prije nego je ušao u politiku, Maduro je bio vozač autobusa.
 
Hugo Chavez (58) koji je u subotu navečer zatražio od Venezuelaca da izaberu Madura za predsjednika ako zbog bolesti bude morao otići s vlasti, rekao je da je on “pravi revolucionar” i “iskusan čovjek, usprkos svojoj mladosti”
CARACAS  Potpredsjednik Venezuele i ministar vanjskih poslova Nicolas Maduro, bivši vozač autobusa i sindikalist, kojega je bolesni predsjednik Hugo Chavez imenovao svojim nasljednikom, u svojoj pedesetoj godini je veteran chavizma, a slovi kao pomirljiv i umjeren političar.
Hugo Chavez (58) koji je u subotu navečer zatražio od Venezuelaca da izaberu Madura za predsjednika ako zbog bolesti bude morao otići s vlasti, rekao je da je on “pravi revolucionar” i “iskusan čovjek, usprkos svojoj mladosti”.
“To je jedan od mladih čelnika s najboljim sposobnostima” za vođenje zemlje, “sa čvrstom rukom, s vizijom, sa srcem čovjeka iz naroda, koji zna s ljudima (…), s međunarodnim priznanjem koje si je priskrbio”, dodao je Chavez.
Nicolasa Madura, koji je još od 2006. ministar vanjskih poslova, Chavez je imenovao potpredsjednikom odmah nakon pobjede na predsjedničkim izborima 7. listopada.
Sudbine te dvojice ljudi već su se bile ispreplele u Revolucionarnom bolivarskom pokretu 200 (MBR-200) koji je također utemeljio Chavez, na čijem je čelu 2002. pokušao izvršiti državni udar na predsjednika Carlosa Andresa Pereza.
“Pogledajte dokle je dogurao Nicolas, vozač autobusa Nicolas. Bio je vozač autobusa, kako su mu se samo rugali!”, uzviknuo je Chavez imenujući ga potpredsjednikom.
Maduro je u zadnje vrijeme često zamjenjivao Chaveza, oslabjela zbog bolesti, na međunarodnim skupovima.
Analitičari ističu njegov pomirljiv ton, sjajnu sposobnost pregovaranja i utjecaja na različite struje chavizma.
“Ne galami” i “čini se da je spreman na dijalog”, smatra politolog Ricardo Sucre. “Usto, to je izbor (kubanskih čelnika Fidela i Raula) Castra”, velikih saveznika predsjednika Chaveza, dodaje taj profesor s najvećeg venezuelskog sveučilišta.
Povjesničarka Margarita Lopez Maya opisuje ga pak kao “vjernog” Chavezova suradnika i “najboljeg glasnogovornika” njegove vlade na međunarodnoj političkoj pozornici čiju je “antiimperijalističku” retoriku i potporu spornim režimima, poput onih u Iranu, Libiji i Siriji, savršeno usvoji

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NASLOV KOJI STE VJEROJATNO VEĆ 1000 PUTA PROČITALI: “Ministrima EU je jasno da je Dodik jedini krivac”

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković izjavio je za Fenu iz Luksemburga da je na današnjem sastanku ministara vanjskih...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -