Subota, 22 lipnja, 2024

Rodni list uskoro trajni dokument

Must Read

Novi Zakon o matičnim knjigama kojim je propisano da se rodni list i ostali izvadci iz matičnih knjiga mogu izvaditi samo jedanput te tako postaju trajni dokumenti stupio je na snagu početkom svibnja.

S time prestaje praksa da vrijednost rodnog lista traje samo šest mjeseci, nakon čega se mora izdavati novi, što je stvaralo nepotrebne gužve i bio dodatni trošak za kućni proračun građana. Najveće gužve u matičnim uredima uvijek bi počinjale koncem svibnja i trajale do okončanja upisnih rokova.

Prije nekoliko godina Služba za opću upravu pokrenula je upisivanje matičnih knjiga u elektroničkom obliku. Posao na popunjavanju elektroničkih baza privodi se kraju, ostala su još stara godišta. Do sada je uneseno više od 400.000 podataka od njih oko 500.000. – Matičnu knjigu rođenih spuštena je do 1930. godišta. Inače, to su godišta koja se rjeđe koriste u svakodnevnoj praksi, uglavnom za ostavinske postupke i slično. Ta i ostala godišta koja su ostala završiti će se do konca ove godine.

(Z.V. | www.citluk.net)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -