REAKCIJE: U regiji bi mogle porasti političke tenzije

Nakon pobjede Tomislava Nikolića na predsjedničkim izborima u Srbiji, strani mediji pišu kako su zapadne zemlje iznenađene takvim razvojem događaja te smatraju da se Srbija na taj način udaljava od EU i pojačava tenzije u regiji.

Tomislav Nikolić se tijekom ovih predsjedničkih izbora usredotočio na ekonomiju, obećavajući nova ulaganja i povećanje poreza na bogate”, izvijestio je BBC nakon što je novi predsjednik Srbije postao Tomislav Nikolić, koji je u drugom krugu, u nedjelju 20. svibnja, pobijedio Borisa Tadića

BBC dodaje da bi ovakav rezultat izbora mogao utjecati na put Srbije prema Europskoj uniji te na budućnost Kosova.

S takvim prognozama slažu se i komentatori AP-a, koji pišu da će Nikolić na čelu Srbije ”usporiti nastojanja te zemlje da se pridruži Europskoj uniji”, a dodaje se da bi mogle porasti tenzije u regiji ”zbog Nikolićeve nacionalističke politike”.

Njemački i drugi zapadni mediji složni su u tome da su rezultati predsjedničkih izbora u Srbiji iznenađujući, a list FTD u svojem izvještaju ističe da je Nikolić bio saveznik bivšem srpskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću

Podsjetimo, Državno izborno povjerenstvo Srbije objavilo je u nedjelju kasno navečer, na temelju više od 75 posto obrađenog izbornog materijala, da je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji Tomislav Nikolić osvojio 49,76 posto glasova, dok je njegov protukandidat Boris Tadić osvojio 47,15 posto.

U svojem prvom obraćanju javnosti nakon pobjede Nikolić je poručio da Srbija neće skrenuti s europskog puta te da će zaštititi srpski narod na Kosovu.

more recommended stories