Published On: Sri, kol 4th, 2021

Rođen u Bugojnu, obranio Jug, poginuo kod Bosanskog Grahova

Život zaista priča nevjerojatne priče, a jednu je od njih baš životom umjesto pera ispisao i heroj Domovinskog rata Josip Markić.

Njemu ćemo kroz podsjetnik veterana udarne 4.gardijske brigade HV-a posvetiti nekoliko redaka. Pitate se zašto? Odgovor ćete saznati u idućim retcima, vrlo je jednostavan…

Pokojnog Josipa Markića rat je zatekao dok je služio redovan vojni rok u JNA odakle bježi kako bi mogao služiti Domovini.

Domovina pak za njega nije bila omeđena granicama, niti je dijelila, Domovina  je ideal za kojeg se živi i umire.

Rođen u selu Kandija u blizini Bugojna, mladi se Josip isprva priključio postrojbama HOS-a nakon čega se krajem 1991.godine priključuje 2.samostalnoj satniji 4.Gardijske brigade pod zapovjedništvom mitskog junaka rata Andrije Matijaša Pauka djelujući kroz postrojbu izvidničko-diverzantskog tipa. Njegovi suborci kažu kako je bio jedan od naspremnijih i najpoštenijih…

Nakon preustroja 2.samostalne satnije jedno vrijeme boravio je i na Južnom bojištu pri izvidničkoj grupi 116.-e brigade HV-a. Sudjelujući u borbama Južnog bojišta, Markić je zagazio i prevrnuo svaki kamenčić surovog juga Hercegovine gdje su se odvijale presudne bitke za očuvanje dubrovačkog zaleđa, Dubrovnika i Doline Neretve.

Prilikom preustroja 4 Gbr. prije akcije Maslenica 1993. godine, njegova izvidnička grupa se iz 116.-e brigade vraća u okrilje slavne „Četvrte“.

Povjesničar  Borna Marinić piše kako je kao pripadnik prve generacije u Obučnom središtu Šepurine uspješno završio padobransku obuku sudjelujući u vojnoj vježbi „Bandira 94.“, a zbog sposobnosti iskazane u operaciji „Zima ’94.“ , postavljen je za dozapovjednika izvidničke satnije 4.gardijske brigade, legendarnih „odlikaša“.

Služeći Domovini na ovoj dužnosti, Josip Markić pogiba 3. kolovoza 1995. u borbama kod Bosanskog Grahova na brdu Lisnik na planini Jadrovnik.

Nošeni uspomenom na njega i sve poginule branitelje, hrvatske snage dva dana nakon Markićeve pogibije ulaze u oslobođeni Knin. U njemu se danas nalazi poligon HV-a koji nosi ime baš po Josipu Markiću (https://hkm.hr/domoljubne-minute/poginuo-heroj-domovinskog-rata-josip-markic/?fbclid=IwAR3DZ4JZ4E0l5DINNn7-vZR_qQE961kLLA8t4cCslhFAQMBT8sc2EkkQDC8) .

Dvadesetšest godina kasnije, baš kao i godinama prije, njegovi su suborci obišli mjesto pogibije i iskazali počast ovom Heroju Domovinskog rata.

U čemu je posebnost i koji je razlog pisanju ovog teksta? – U onome što se danas prečesto zanemaruje i zaboravlja, pokojni Josip Markić, Hrvat iz Bosne i Hercegovine bez ijedne fige u džepu položio je život u obrani Hrvatske, prošao je hrvatski i bosanskohercegovački Jug onda kada su drugi još uvijek zatvarali oči pred ratnim bjesnilom, a svoj je kratki životni put završio pred dovršenom pričom slobodne Hrvatske. U njoj nije imao priliku živjeti, ali joj je ostavio kosti.

I pritom ga nitko nije pitao s koje je strane granice stigao.

Bio je Hrvat. Onda kada je to bilo najpotrebnije.

dnevnik.ba

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x