Subota, 15 lipnja, 2024

RISTIĆ O PISMU DRŽAVNOM TAJNIKU SAD-a Tillerson je prava adresa za rješavanje problema, Trumpova administracija ne vodi se utopijama

Must Read

„Glavni problem postdejtonske BiH jest to što je izvorni Dayton promijenjen u skladu s ambicijom da se BiH dugoročno profilira kao unitarna građanska država, a ne kao državna zajednica tri konstitutivna naroda“, rekao je za Dnevnik.ba., Borislav Ristić, vanjskopolitički komentator Večernjeg lista, izdanje za Hrvatsku komentirajući pismo kongresmena Turnera.

Podsjetimo, Michael R. Turner uputio je pismu Rexu Tillersonu, državnom tajniku SAD-a u kojem je naveo kako je  “Ustavni sud BiH  dosudio da je postojeći Izborni zakon protuustavan, uslijed neadekvatnog zastupanja malobrojnijih nacionalnih zajednica u toj državi. Parlamentarna skupština BiH mora djelovati hitno djelovati kako bi osigurala da Izborni zakon bude pravovremeno promijenjen na odgovarajući način za održavanje izbora u listopadu 2018”.

“Pismo republikanskoga kongresmena, Michaela R. Turnera, američkom državnom tajniku, u kome mu skreće pozornost na strukturno loše strane pravnih i političkih rješenja u postdejtonskoj BiH, upućeno je na pravu adresu. Glavni problem postdejtonske BiH jest to što je izvorni Dayton promijenjen u skladu s ambicijom da se BiH dugoročno profilira kao unitarna građanska država, a ne kao državna zajednica tri konstitutivna naroda. To je ambicija koja je odbila prihvatiti stvarnost snažne nacionalne svijesti sva tri naroda i raširenost osjećaja nacionalnog interesa među masama. Zbog tog sukoba ideja i stvarnosti smo i dobili konstituciju s dva entiteta za tri nacije”, izjavio je Ristić za Dnevnik.ba.

Smatra i kako se  “hrvatski narod u BiH, po toj projekciji, očito pokazao suvišnim i da su zbog toga njegova ustavna prava bila prva na udaru”.

“Drugi, srpski entitet, ostavljen je za kasnije, kada demografija treba pripomoći konačnom ostvarenju građanske utopije, u kojem neće biti mjesta za hrvatsku i srpsku naciju”, tvrdi Ristić.

Dodao je  i kako je glavni problem postdejtonske BiH što ju se želi utemeljiti na potrošenom idealu a ne na stvarnosti i poštovanju nacionalnih interesa.

“Problem je što je takav koncept građanske države izvor problema, a ne njegovo rješenje. Rješenje mora komunicirati sa stvarnošću, a ne biti u sukobu s njom. Uostalom, pokušaj da se ostvari unitarna građanska država pod hegemonijom jednog naroda je i skrivio rat u bivšoj Jugoslaviji, pa su postdaytonske revizije Ustava od strane OHR-a opasno ponavljanje tog izvornog grijeha Jugoslavije na slučaju Bosne i Hercegovine”, rekao je Ristić.

Smatra i kako je antiustavna postdaytonsak revizija BiH čedo poražene globalističke ideologije koju je promovirala Clintova administracija.

“Trumpova administracija se vodi principom realnosti, a ne principom neostvarivih i opasnih utopističkih želja. Ako bi se uspjelo uvjeriti državnoga tajnika Rexa Tillersona u važnost rješavanja tih konstitutivnih problema u BiH, bila bi to velika nada da će se međunacionalni problemi u BiH konačno postaviti na zdrave temelje interesa a ne na klimave noge davno preživljenih i skupo plaćenih utopija”, smatra Ristić.

Tvrdi i kako je za ” hrvatski narod u BiH Dayton II je vjerojatno i jedina nada da će ne samo ostvariti svoja prava, nego i da će opstati, ali isključivo Dayton II koji ide prema dosljednoj operacionalizaciji načela konstitutivnosti naroda iz Daytona I, nasuprot antidaytonskom djelovanju koje vodi prema unitarnoj državi”.

“Zbog toga ne treba štedjeti ni snage ni sredstava da do takve revizije Daytona i dođe, kako bi se pronašlo pravedno i stabilno institucionalno, pravno i političko rješenje za sve tri nacije u BiH”, zaključio je Borislav Ristić u izjavi za Dnevnik.ba

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -