GRABAR KITAROVIĆ: Neprihvatljivo izbacivanje prefiksa “hrvatski” iz javnih ustanova u BiH

Ključ stabilnosti susjedne države jest u istinskoj ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba, i prema europskoj i euroatlantskoj budućnosti okrenutoj suradnji njihovih političkih predstavnika, smatra predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Zloporaba presude u slučaju šestorke u političke svrhe, posebice pokušaji nametanja neke kolektivne krivnje Hrvatima u BiH, neprihvatljiva je, kazala je Grabar Kitarović u intervju Večernjem listu.

Jednako je tako, prema njezinu mišljenju, neprihvatljivo nastojanje za izbacivanjem riječi „hrvatski“ iz naziva javnih ustanova u BiH.

Podsjetimo inicjativu da se iz naziva javnih poduzeća izbace prefiksi “hrvatski” i “Herceg Bosna” nedavno je u zastupničkom domu Parlamenta FBiH pokrenuo SDP, a podržale ostale  hrvatske stranke, nakon čega su hrvatski zastupnici u nak prosvjeda napustili sjednicu.

-Hrvatska ima obvezu brinuti se o tome, temeljem svog Ustava i kao potpisnik i jamac Daytonskog sporazuma. Hrvati su konstitutivan narod u toj državi i nitko ih neće svoditi na manjinu, naglasila je Grabar Kitarović.