Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Riječ štraca kao predmet sudskog spora

Must Read

Riječ štraca nije prvi put ovako odjeknula u medijima, a kardinal Puljić nije prva osoba koja ju je u svom javnom istupanju ‘zloupotrijebila’. Štraca je medijima postala zanimljiva tamo negdje 2007. godine kada je dalmatinski pjevač Oliver Dragojević istu riječ iskoristio komentirajući priču bivše mu ljubavnice Branke Mutti koja je detalje njihove ljubavne veze iznijela u javnost. Da bi priča bila još zanimljivija, pjevačeva izjava Štraca, to je obična štraca! koštala ga je suda. Mudri Oliver u tom je trenutku očigledno znao za ranije spomenuta objašnjenja ovog termina pa se na sudu branio kako je pod štracom mislio na ljubavnu vezu koja je stara kao stara krpa, a ne na bivšu ljubavnicu.

Kako bi se slučaj uspješno riješio, sud je angažirao Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje da daju stručno tumačenje termina štraca što je zbog njihove definicije da se štraca može odnositi jednako na stvari kao i na osobu pridonijelo da se poznati pjevač oslobodi tužbe. Prema Institutu i njegovim jezikoslovcima, značenje ove riječi podložno je individualnom shvaćanju i doživljavanju kao i druge riječi koje imaju ovako snažan naboj.

Kako bismo dobili stručno objašnjenje značenja štrace i mi smo kontaktirali Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Do zaključenja članka, Institut se nije oglasio, a do tad se i prozvani kardinal ispričao ženama pod izlikom da ga je ponijelo obraćanje vjernicima na oltaru. Muški rod od riječi štraca ne postoji i nikada nije pronađena inačica te riječi za muškarca.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -