RIJASET IZ: Neka Vučić ponovo dođe ali s vijencem priznanja genocida

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje fizički i verbalni nasrtaj na premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića u Memorijalnom centru u Potočarima.

Rijaset Islamske zajednice u priopćenju za javnost ističe da je žalosno to što su u Potočarima učinili pojedinci, koji su pogazili nepovredivost prostora i vremena, kao i interese žrtava zločina i BiH.

”Što više, kao da su htjeli poniziti šehide, dati alibi onima iz 1995., koji su izveli, i onima iz 2015. godine koji negiraju genocid”, poručuju iz Rijaseta.

Te pojedince, i sve druge, Rijaset podsjeća da je Vijeće muftija Islamske zajednice područje Srebrenice proglasilo mjestom šehitluka i stoga svatko tko dolazi i boravi na ovom prostoru mora čuvati dostojanstvo ponašati se u skladu s tim.

”Oni koji dolaze odati počast žrtvama moraju uživati punu sigurnost i dostojanstven tretman. Vučić je u Memorijalnom centru u Potočarima dočekan od majki Srebrenice kao gost. Na njegov rever stavile su cvijet Srebrenice, najčasnije sjećanje što u svojim rukama drže od dana kada im srpski vojnici i policajci poubijaše djecu i muževe. Dobio je cvijet iz ruke Hatidže Mehmedović, majke koja je izgubila cijelu obitelj i ostala sama živjeti svoju samoću”, podsjeća Rijaste IZ u BiH.

”Hatidža je smogla snage svojom rukom staviti cvijet i time je pokazala nepojmljivu veličinu i snagu nadilaženja ratnih izjava i aktivnosti srbijanskog premijera i sposobnost okretanja novih stranica u međusobnim odnosima. Iako je Vučić došao u Srebrenicu bez “vijenca priznanja genocida” u svojoj ruci, iz nje se vratio s vijencem pomirenja iz ruku majki žrtava genocida”, kaže se u priopćenju Rijaseta i navodi da se ove činjenice ne smiju negirati.

Rijaset Islamske zajednice smatra da, bez obzira na  incident, Vučić i drugi predstavnici Srbije trebaju ponovo doći u Memorijalni centar u Potočarima u kojem će im biti iskazano dužno poštovanje, ali ne praznih ruku, već s “vijencem priznanja genocida”./HMS/