Subota, 25 svibnja, 2024

REVIZORSKI IZVJEŠTAJ: Sadik Ahmetović SVAKI dan vozio 196 km, a na mobitel MJESEČNO trošio 2000 maraka

Must Read

Bivši SDA ministar sigurnosti Sadik Ahmetović, prema podacima nedavno objavljenog izvještaja o reviziji učinka upravljanja voznim parkom u institucijama BiH, samo u 2011. godini službenim vozilom “audi Q7” prešao 71.472 kilometra

Analizirajući ovaj nevjerovatni podatak, revizori su došli do saznanja da je Ahmetović, navodno, svaki dan u godini prelazio 196 kilometara.

Gruba procjena

No, mnogo je vjerovatnije, a to će, s obzirom na to da su revizorski izvještaji dostupni i nadležnim tužilaštvima, vjerovatno biti i predmet interesiranja istražnih organa, da se radi o neistinitom prikazivanju troškova. Tačnije, sve govori da je riječ o potkradanju državne kase, i to tako da se lažno prikazuju podaci o korištenju službenog vozila, prijeđeni kilometri i potrošnja goriva, a istovremeno narodni novac trpa direktno u svoj džep!

Prema analizama revizora, Ahmetović se morao svaki dan satima voziti u skupocjenom terencu da bi namirio navedene troškove. Gruba računica stoga govori da je Ahmetović samo na gorivo prikazivao troškove od blizu 2.000 KM mjesečno!

No, ni u izvještaju nije mogla biti potvrđena istinitost niti ove računice niti Ahmetovićevog dostavljenog troškovnika, u kojem se, što je vidljivo iz izvještaja, mnogim stavkama uopće nije moglo ući u trag.

– Nismo bili u mogućnosti napraviti čak ni grubu procjenu da li je vozilom prijeđena kilometraža za određeni dan izvršena na jednoj relaciji ili je isti dan vozilo pokretano više i voženo na više kraćih relacija – navodi se u izvještaju o reviziji učinka, prenosi Avaz.

Sumnjive rute

Ako se ovim podacima dodaju oni iz finansijskog izvještaja o radu Ministarstva sigurnosti za prošlu godinu, dobiva se još jasnija slika o razmjerama nenamjenskog trošenja sredstava. Naime, Ministarstvo na čijem je čelu bio rastrošni Ahmetović, u prošloj godini na održavanje automobila potrošilo je 191.145 KM, od čega čak 117.087 KM na gorivo.

U ovom najsvježijem revizorskom izvještaju nema podataka o tome koliko je Ahmetović “vozio” tokom svog cijelog mandata i koliko je sve to koštalo državu i građane. Ali, dovoljno govore i podaci da je Ahmetović mjesečno trošio i po 2.000 maraka za mobilni telefon.

DEPO PORTAL – BLIN/a.k

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -