Utorak, 21 svibnja, 2024

REVIZIJA UTVRDILA: Koljač i Maks Čamber pronevjerili su novac, čeka se potez tužiteljstva..

Must Read

Javnim novcem u Federaciji BiH još uvijek se raspolaže neodgovorno i bez poštovanja utvrđenih procedura. Pokazuje to izvješće Federalnog ureda za reviziju institucija za prošlu godinu.Uočene nepravilnosti u raspolaganju javnim novcem ponavljaju se iz godine u godinu, krše se zakoni, ne poštuju revizorske primjedbe i na kraju izostaje odgovornost za propuste. Ilustrativan je podatak da niti jedan subjekt koji je bio podvrgnut reviziji nije dobio pozitivnu ocjenu. 

Dva su ocijenjena negativno, a za ostale je dato “rezervirano” mišljenje.
- Stanje se ne popravlja nego ide k lošijem poslovanju. Ako i dalje budu ovakvi nalazi može doći do stečaja proračuna, ističu u uredu. Negativno izvješće revizora dobilo je Ministarstvo rada i socijalne skrbi, na čijem je čelu HSP-ovac Vjekoslav Čamber. Revizori, između ostalog, zamjeraju ovom ministarstvu opravdanost načina raspodjele sredstava tekućeg transfera za organizacije civilnih invalida u iznosu od 750.000 KM. Izbor korisnika je izvršen bez javnog poziva za dodjelu sredstava i utvrđenih kriterija pri čemu nije pružena mogućnost svim organizacijama civilnih invalida koji ispunjavaju uvjete da se prijave za proračunska sredstva.

S podužeg popisa zamjerki Čamberovom ministarstvu je i ona da se ne može potvrditi osnovanost ulaganja sredstava kapitalnih transfera “Rekonstrukcija ustanova za zbrinjavanje na razini FBiH“ odobrenih za prenamjenu prostora zgrade Zavoda za odgoj ženske djece i omladine “Ljubuški”.

Opravdanost isplate naknada po osnovi zaključenih ugovora o djelu u neto iznosu od 61.456 maraka revizori nisu mogli potvrditi iz razloga što su isti zaključivani za izvršenje redovitih poslova i zadataka zaposlenih koji su utvrđeni pravilnikom o unutarnjoj organizaciji Ministarstva.

Jednokratne pomoći

Drugo negativno izvješće dobilo je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koje vodi Jerko Ivanković Lijanović. Revizori su ukazali na nemogućnost potvrđivanja osnovanosti isplata jednokratnih novčanih potpora (3,159.200 KM), jednokratne pomoći pčelarima (1,538.200 maraka) i otkupa krastavaca (131.331 maraka) imajući u vidu da ovakav način obračuna i isplate novčanih potpora nije utvrđen zakonom. Ne može se potvrditi niti opravdanost neiskazivanja obveza u fiskalnoj 2011. godini za poticaje korisnicima koji su ispunjavali posebno propisane kriterije po osnovi programa utroška sredstava – poticaji za poljoprivredu – i pravilnika o uvjetima i načinu ostvarenja novčane potpore po modelu poticaja proizvodnji u iznosu od 2,307.041 KM, navodi se u izvješću Federalnog ureda za reviziju institucija za prošlu godinu.

Cijelo izvješće i točan broj milijuna koje su pronevjerili mlad ustaša i stari mesar možete pročitati ovdje:

http://www.saifbih.ba/javni-izvj/budzet/pdf/Izvj_FMPVIS_2011_(Hrvatski).pdf

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -