Published On: Pet, lis 31st, 2014

Renaultom 4 iz Sarajeva do Maroka

Na idućem, 17. po redu, 4L Trophyu svoje predstavnike po prvi put će imati i Bosna i Hercegovina. Riječ je o Eminu i Harisu Alkadiću (ekipa broj 675) koji su se odvažili sudjelovati u jednom ovako avanturističkom i humanitarnom pothvatu.

Prema njihovim riječima, cilj im je da promocija Bosne i Hercegovine, motiviranje mladih i primjer da se sa malo pouzdanja i ideje može sudjelovati u pothvatu koji se pamti cijeli život.

Kvalitetu ovog projekta prepoznalo je i Sveučilište u Izmiru (Izmir Universitesi) te je podržalo tim 675 i Harisa kao studenta ovog uglednog sveučilišta. Da bi se projekt realizirao potrebna su izvjesna novčana sredstva, te priprema vozila za sigurno putovanje kroz 9.000 km puta.

GUMA M, kao uvoznik Renault, Nissan i Dacia vozila u BiH, podržala je ovaj projekt prije svega zbog vrlo zanimljive ideje, entuzijazma i avanturističkog duha Emina i Harisa te nadasve zbog humane note 4L Trophya.

GUMA M je u svom servisnom centru u Sarajevu je obavio kompletan servis vozila neophodan za ovaj put od preko 9.000 km.

Ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane koji žele pomoći da se ovaj projekt finalizira da se jave izravno natjecateljima na sljedeće mailove (Armin: xyalkadic@hotmail.com | Haris: alkadicharis@hotmail.com) iliFacebook stranicu.

Renault 4, legendarni automobil, je treći najprodavaniji automobil na svijetu. Od predstavljanja, davne, 1961. godine, do konca proizvodnje (1994.) godine prodan je u čak 8.135.424 primjerka. S današnjeg poimanja automobilske industrije gdje je vijek trajanja jednog modela 5-6 godina zvuči nevjerojatno podataka da je se Renault 4, sa samo blagim preinakam, proizvodio čak 33 godine.

Renault nikada nije bio namjenjen sportskim natjecanjima, stoga ne čudi da je 1962. godine na legendarnom rallyju Monte Carlo stigao posljednji. Puno bolje rezultate ostvarivao je na natjecanjima na koima se tražila prije svega izdržaljivost pa je tako 1979. godine na Pariz – Dakar rallyju stigao četvrti a godinu kasnije čak treći! Dobre rezultate je ostvarivao i na London – Sahara – London rallyju te Mongolskom rallyju.

Od 1997. održava se 4L Trophy koji se vozi iz Francuske do Maroka, a u kojem sudjeluju studenti iz čitavog svijeta. Ovaj rally ima humanitarni karakter jer sve posade siromašnima u Maroku prevoze humanitarnu pomoć. Prve godine natjecalo su se samo tri posade, dok posljednjih godina sudjeluje preko tisuću automobila Renault 4.

4L Trophyu je inspiriran relijem Pariz-Dakar. Za razilku od ove glasovite utrke u 4L Trophyu je prvenstveno važno sudjelovati jer ovaj avanturistički projekt je prvenstveno humanitarnog karaktera. Naime, studenti iz raznih zemalja svjeta ovom akcijom osiguravaju konstantnu humanitarnu podršku dijeci Maroka. Svaki od sudionika u prtljažniku svoje ‘četvorke’ nosi školski pribor koji će podjeliti djeci Maroka. Rezultat ovogodišnjeg 4L Trophya je 80 tona školskog pribora, koji je putem udruga „Djeca pustinje“ podjeljen djeci Maroka, a i opremljene su 3 učionice.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare